Gå direkt till innehåll
Bild Från Konsthall Norra Kvarken, 2019
Bild Från Konsthall Norra Kvarken, 2019

Pressmeddelande -

Följ en bortglömd vetenskapsman på Galleri Alva i januari

Årets första utställning hos Galleri Alva följer en fiktiv vetenskapsman och hans upptäckter av djur i Västerbotten och på Fårö. Utställningen består av teckningar, och konstnären Ida Rödén har tidigare ställt ut arbetet vid mindre konsthallar och nu senast Konsthall Norra Kvarken. Fredag den 10 januari kl.12.00 invigs utställningen med vernissage.

Utställningen följer en resa jämsmed den bortglömde vetenskapsmannen Jonas Falck, en naturentusiast verksam i slutet av 1700-talet. Konstnären Ida Rödén har under sex år framkallat hans iakttagelser i Västerbotten och på Fårö. Tack vare stipendievistelser vid Ricklundgården och Bergmangårdarna på Fårö har Ida Rödén i detalj fått se och uppleva den natur- och djurrikedom som Jonas Falck nedtecknade för tvåhundrafemtio år sedan - om än i fantasin.

Det var ett påstått meteoritnedslag som förde Jonas Falck till Kultsjön i Västerbotten. Han påstod att djurlivet påverkats och teckningar och keramiska skelettfragment visar lokal fauna i varierad grad av mutation. Fårödokumenten visar sedan högst fantasifulla teckningar av vattenvarelser samt en serie egendomliga keramiska fossiler. Norra Kvarkens mysterier är ännu delvis dolda, men då svampar efterlämnat skelettfragment, är det tydligt att något finns att upptäcka. I dagsläget består med andra ord arbetet av tre resor.

Den djupt missförstådde vetenskapsmannen Jonas Falck var född i Stigsjö, Västernorrland - en hemregion som också delas med konstnären själv.

Konstnär: Ida Rödén

Titel: Sepiakrabban, märlor och murklor - Johan Falcks egenartade iakttagelser

Tid: 10 januari – 4 februari 2020

Vernissage: fredag 10 januari kl.12:00

Plats: Galleri Alva - Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Öppettider: måndag-torsdag 10-16 Fredag 10-14

Om konstnären

Ida Rödén är yrkesverksam konstnär, född och uppvuxen i Härnösand men numera boende i Stockholm. Hon tog en kandidatexamen vid konsthögskolan i Umeå 2009 och en magister vid California College of Arts 2011. Idas konst utgår ofta från en fråga. Genom teckning, skulptur och text bygger hon världar för att vidga sin förståelse och påverka sin världsbild. Hon har tidigare visat utställningar vid Aha-festivalen vid Chalmers, Vårsalongen vid Liljevalchs, Bildmuseet i Umeå och flertalet internationella konsthallar.

Om Galleri Alva

Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.

Mer om Alva kultur

För mer information

Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
​​070-598 94 36​
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg, Externa relationer, Region Västerbotten
​073-514 50 66
olivia.collin@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige