Gå direkt till innehåll
Camilla Sandberg och Helena Cronesten ser redan goda resultat av sin studie där hjärtsjuka får träna med hjälp av en app i mobilen. Foto: Cecilia Stenström
Camilla Sandberg och Helena Cronesten ser redan goda resultat av sin studie där hjärtsjuka får träna med hjälp av en app i mobilen. Foto: Cecilia Stenström

Pressmeddelande -

Hjärtpatienter får handledd träning på distans – med app

Att träning är bra för hjärtpatienter är ett faktum. Men det är inte alla som har möjlighet att delta i hjärtrehabilitering på sjukhus. Det vill man råda bot på vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Just nu pågår en studie där hjärtpatienter får träna var de vill – med stöd av en app.

– Vi är först ut i Sverige med att testa den här lösningen, säger Camilla Sandberg, forskare och fysioterapeut som håller i studien.

De som kan bli aktuella för studien är personer som drabbats av hjärtinfarkt, som gjort en hjärtoperation eller ballongvidgning av kranskärlen och som tackat nej till att träna med sjukgymnast på Hjärtcentrum på Nus.

– Vi har länge funderat på hur vi kan få denna grupp mer aktiv, säger Camilla Sandberg.

Det är inte viljan som sätter käppar i hjulen för träning med sjukgymnast.

– Många har lång resväg hit eller jobbar, så det här är något som underlättar för dem, säger hon.

Patienterna har tidsfönster på flera timmar när de kan koppla upp sig. När det är dags sätter man på sig ett pulsbälte och slår på den skräddarsydda appen på mobilen.

I andra änden finns sjukgymnasten Helena Cronesten, som följer träningen via en dator på Hjärtcentrum. Hon ser puls, andningsfrekvens och var personen befinner sig. Nyligen var en av deltagarna i Spanien och kunde koppla upp sig därifrån.

”Bra jobbat!”

Helena Cronesten kan skicka meddelanden via datorn, som omvandlas till ett röstmeddelande i appen. Hon välkomnar till träningspasset, kan skicka tips och uppmuntringar som ”Nu kan du öka tempot!” eller ”Bra jobbat!”

Den teknik som används kommer från Australien. Erfarenheter därifrån visar att träning via denna app har bra effekt.

Deltagarna får ägna sig åt vilken träning de vill så länge de har pulsbältet på. Simning är väl egentligen det enda som inte fungerar då utrustningen inte är vattentät.

Om någon patient skulle signalera att de inte mår bra kan Helene Cronesten tillkalla hjälp. Men risken för att det ska hända är liten.

– Problemet är snarare att de inte vågar ta ut sig och tar det för lugnt. Inte att de anstränger sig för hårt, säger hon.

Fakta:

Forskningsprojektet startade i januari 2019 och har så här långt haft ett tjugotal deltagare. Varje person deltar i 12 veckor och screenas sedan på Nus för att utvärdera effekten av träningen. Varje patient för dessutom träningsdagbok under tiden och skattar fortlöpande hur ansträngande träningspassen är på en skala 1–20. Projektet finansieras med stöd av Riksförbundet HjärtLung, Norrländska Hjärtfonden och Region Västerbotten.

Mer information

Camilla Sandberg

Forskare och fysioterapeut

090-785 12 74

camilla.sandberg@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Cecilia Stenström

Kommunikationsstaben

Region Västerbotten

072-453 03 59

cecilia.stenstrom@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige