Gå direkt till innehåll
​Klart med ny organisation för vården

Pressmeddelande -

​Klart med ny organisation för vården

Nu är det klart hur den nya hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västerbotten ska organiseras. Den bärande tanken är en organisation anpassad efter stora patientflöden och som underlättar samverkan mellan sjukhusvården och primärvården.

Den 1 januari 2019 övergår Västerbottens läns landsting till att bli en region, Region Västerbotten. I samband med det samlas primärvård, tandvård och sjukhusvård i en gemensam förvaltning under hälso- och sjukvårdsnämnden, som då får ett större ansvarsområde än tidigare.

Nu är det beslutat hur den nya förvaltningen ska organiseras, nämligen i tre geografiska närsjukvårdsområden, två länssjukvårdsområden samt ett område för tandvården.

– Den bärande tanken har varit att anpassa organisationen efter hur våra patientflöden ser ut och att underlätta patientens väg genom vården. Den nya organisationen ska stärka samverkan mellan sjukhusvården och primärvården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Den nya organisationen ska stödja hälso- och sjukvårdsnämndens nya breda uppdrag och lägga grund för omställningen till en nära vård. Den ska rustas för att möta de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför, inte minst vad gäller ekonomin, kompetensförsörjning samt medicinsk- och demografisk utveckling med ökade vårdbehov hos stora patientgrupper.

Tre geografiskt indelade närsjukvårsområden

Sex områden etableras, som leds av områdeschefer direkt underställda hälso- och sjukvårdsdirektören.

Tandvårdens organisation bibehålls och bildar ett område inom den nya förvaltningen.

Den vård som behövs ofta och nära organiseras i tre närsjukvårdsområden: Närsjukvård södra Lappland, Närsjukvård Skellefteå och Närsjukvård Umeå. Här samlas verksamheter som ger vård till stora patientgrupper, som ofta har behov av insatser från flera vårdgivare. Det omfattar bland annat primärvård, akut omhändertagande, medicin, geriatrik, rehabilitering och vuxenpsykiatri.

Inom Närsjukvård Umeå tillkommer också ett antal verksamheter som har länsövergripande uppdrag, även om de organisatoriskt är inordnade i ett av närsjukvårdsområdena.

Närsjukvårdsområdena ska göra det tydligare och underlätta ökad samverkan mellan de enheter/kliniker som ingår samt med kommunerna inom det geografiska området.

Två länssjukvårdsområden

Den vård som behövs mer sällan koncentreras för att skapa bästa möjliga kvalitet och patientsäkerhet. För sjukhusvården bibehålls länsklinikerna och delas in i två länssjukvårdsområden. Utgångspunkten har även här varit patientflöden, samverkan och hur processerna på sjukhusen kan utvecklas.

Länssjukvårdsområde 1 grundar bland annat sin indelning på de erfarenheter och processer som utvecklats inom standardiserarade vårdförlopp och Regionalt Cancercentrum, kring stora patientgruppers väg genom cancervården.

Länssjukvårdsområde 2 samlar länskliniker med övervägande kirurgiska verksamheter.

Fyra förvaltningsövergripande verksamheter lyfts också över till den nya förvaltningen samt att det bildas en central förvaltningsstab.

Organisationsskiss och fördelning

En mer detaljerad beskrivning av organisationen och hur verksamheter fördelas mellan respektive område finns i bifogad pdf längst ned på sidan.

Så har processen gått till

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa presenterade sitt förslag till ny förvaltningsorganisation för vården för Centrala samverkansgruppen, CSG, i november. Därefter har ett arbete pågått för att sätta strukturen för den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen och att analysera risker och konsekvenser i samverkan med fack och verksamhetsrepresentanter. Gruppen har sammanställt en åtgärdsplan för att minska/eliminera riskerna och en tidsplan för genomförande och uppföljning.

Förslaget har sedan samverkas i CSG och det formella beslutet har nu alltså fattats av hälso- och sjukvårdsdirektören.

Vad händer nu?

En tillfällig ledningsgrupp för hälso- och sjukvårdsförvaltningen har utsetts att leda organisationen tills den formella ledningen är på plats. Områdeschefer och stabschef ska nu rekryteras i enlighet med landstingets chefsförsörjningsprocess.

– Det är svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta innan vi är igång fullt ut med det nya. Men det är viktigt att processen blir korrekt, bra och effektiv så att organisationen kommer på plats snarast möjligt. Tills dess bedrivs verksamheten på samma sätt som idag, säger Brita Winsa.

Intervju med Brita Winsa

Mer information

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, 090-785 72 52.

----------------------------------------------------------------------------------------
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige