Gå direkt till innehåll
​Litteraturutbyte över Kvarken

Pressmeddelande -

​Litteraturutbyte över Kvarken

Storsatsningen LitteraTur och Retur, som hade premiär våren 2018 i Umeå, får en fortsättning nu till helgen i Vasa. Den 21–22 september samlas författare och litteraturvänner från bägge sidor om Kvarken för ett intensivt veckoslut i litteraturens tecken. Från Västerbotten deltar ett 80-tal personer.

-Litteraturen kan vi se som något som sammanbinder Svenskösterbotten med Västerbotten, säger Ann-Maj Björkell-Holm, kulturchef på KulturÖsterbotten.Vi har samma språk, liknande miljöer och långt samma intressen i våra områden. De svenskösterbottniska författarna är rätt okända i Sverige och det är fint att vi i detta evenemang kan ge dem synlighet, samtidigt som vi kan presentera västerbottniska författare för den österbottniska publiken.

Samarbetet och litteraturutbytet mellan Sverige och Finland betraktas som mycket viktigt av Kvarkenrådet och Kulturrådet, som också beviljade bidrag för satsningen under 2019.

Helgens program

Lördagens program består bland annat av en poetisk eftermiddag på Vasa stadsbibliotek – Plats för poesi: Två poetiska samtal– som Svenska Österbottens litteraturförening och Norrländska litteratursällskapet arrangerar. Från Västerbotten deltar författarna Carl Åkerlund, Pernilla Berglund och Erik Vernersson

Litterära stadsvandringar, besök på Vasa stadsbibliotek, presentation av nyrenoverade Wasa Teater och Bok- och författarmingel mingel i Gros bokhandeln finns också som möjligheter att ta del av under lördagen.

Under söndagen bjuds det på en heldag i litteraturens tecken på Ritz i Vasa:

Udda och normal på landsbygden som litterärt fenomendiskuteras av Kaj Korkea-aho, Karin Smirnoff och Karin Alfredsson.

Feminismen i litteraturen och kvinnor som skriver om kvinnorventileras av Gurli Lindén, Ellen Strömberg och Anna Sundström Lindmark.

Temat Samtida oro – dystopier, fantasy på frammarschutforskas av kända författarprofiler såsom Maria Turtschaninoff, Hannele Mikaela Taivassalo och Julia Sandström. Detta samtal leds av Tommy Bildström, bibliotekschef i Nordmaling.

-LitteraTur och Retur är dels ett arrangemang där författare från Västerbotten och svenska Österbotten får tillfälle att träffa varandra och diskutera litteratur och skrivande. Och dels och framför allt en litteraturfest där publiken kan ta del av spännande författarskap och samtal, och författarna möta en ny publik, säger Carl Axel Gyllenram, litteraturkonsulent på Regionbibliotek Västerbotten.

LitteraTur och Retur ordnas i ett brett samarbete mellan aktörer från Österbotten och Västerbotten: KulturÖsterbotten / SÖFUK, Svenska folkskolans vänner, Vasa stad / stadsbiblioteket, Svenska Österbottens litteraturförening, Finlands svenska författareförening, Förlaget, Boklund, Umeå kommun, Regionbibliotek Västerbotten, Norrländska litteratursällskapet, Studieförbundet Bilda, Kulturföreningen Pilgatan och Föreningen Norden i Västerbotten.

Bilder från söndagens program kommer att publiceras här 

För mer information

Carl Axel Gyllenram
Litteraturkonsulent, Regionbibliotek Västerbotten
070-258 57 26
carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg Externa Relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66
olivia.collin@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige