Gå direkt till innehåll
Nästan allt om sex i Sverige – säsong ett ute nu

Pressmeddelande -

Nästan allt om sex i Sverige – säsong ett ute nu

Nästan allt om sex i Sverige – det är namnet på den webbserie om sex som riktar sig till nyanlända ungdomar. Nu är hela första säsongen tillgänglig på Youtube.

– Vi har tagit fram Nästan allt om sex i Sverige för att möta behovet av sexualundervisning hos unga nyanlända, säger Helena Gard, projektledare och hälsoutvecklare på Västerbottens läns landsting.

Webbserien har sin grund i intervjustudier som visar att unga nyanlända har stora kunskapsluckor när det gäller sexuell hälsa.

Det kan handla om bristande kunskap om könsorganens anatomi och funktion, hbtq-rättigheter, kunskap om hur en blir gravid, hur könssjukdomar överförs och hur en kan skydda sig. Många har inte haft tillgång till sexualundervisning, varken i sina hemländer eller i Sverige och det är svårt att hitta information om sexuell hälsa på rätt språk.

– Kunskap om sexuell hälsa är en förutsättning för att kunna fatta självständiga beslut kring sin egen sexualitet. Att kunna bestämma själv över sin egen kropp och sexualitet är en rättighet men ingenting vi kan ta för givet, det ser vi inte minst genom #metoo, säger Helena Gard, hälsoutvecklare på Västerbottens läns landsting.

– Vi vet dessutom från andra studier att många unga nyanlända har varit utsatta för sexuella övergrepp och dessutom har en ökad risk för att bli utsatt för prostitution och människohandel vilket gör att dessa frågor är väldigt relevanta för gruppen, säger Helena Gard, hälsoutvecklare på Västerbottens läns landsting.

De sex avsnitten handlar om anatomi, juridik, könssjukdomar, hbtq, graviditet och lust och är textade på engelska, dari, arabiska, somaliska och tigrinja. Serien har tagits fram i ett samarbete mellan Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Se alla avsnitten på youtube.com/nastanalltomsexisverige

Mer information

Helena Gard, projektledare och hälsoutvecklare, Västerbottens läns landsting
070-379 70 25, helena.gard@vll.se

__________________________________________________________________________________

Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige