Gå direkt till innehåll
​Pressinbjudan: konferens om vikten av fysisk aktivitet för barn

Pressmeddelande -

​Pressinbjudan: konferens om vikten av fysisk aktivitet för barn

Onsdag den 24 januari arrangeras en konferens i Umeå med temat ”Alla barns rätt till rörelserikedom”. Konferensen har ett nationellt intresse och vänder sig främst till dem som möter barn i sin yrkesroll, arbetar strategiskt med barns hälsa eller forskar inom området.

Under dagen visar experter och representanter från olika verksamheter exempel på hur fysisk aktivitet i tidig ålder kan ge en bra start till ett aktivt liv och en god hälsa. 

Dagen ska ge deltagarna inspiration och verktyg för att stötta barn till goda rörelsevanor och bidra till en ökad medvetenhet inom ämnet. Konferensen arrangeras av Västerbottens läns landsting i samarbete med Svenska Läkaresällskapet.

– Västerbottens läns landsting är landets bästa universitetssjukhus, med en lång tradition att arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Västerbottens hälsoundersökningar (VHU) lyfts ofta fram som ett föredöme i det förebyggande arbetet i befolkningen och förekommer frekvent i vetenskapliga diskussioner både nationellt och internationellt. Det är roligt att landstinget nu har tagit detta initiativ att inkludera alla som vill och kan bidra till att stötta barn och ungdomar till ett hållbart fysiskt aktivt liv, säger Eva Zeisig, ordförande i Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin, Svenska Läkaresällskapet.

Utdrag från programmet:

  • Betydelsen av fysisk aktivitet för ungas hälsa – Carl-Johan Sundberg, Karolinska Institutet.
  • Från riktlinjer till verkstad – Irene Nilsson-Carlsson, Socialstyrelsen.
  • En aktiv och hälsosam livsstil i familjen – Anja Nordenfelt, verksamhetschef, En Frisk Generation.
  • SkärgårdsCamp: en kombination av rörelse och värdegrunder – Anders Hägglund och Emilia Jansson

  • Dagen avslutas med en paneldebatt med fokus på hur man kan gå från ord till handling. Ett samtal mellan företrädare för barn, miljö, lärande, styrande och alla som deltar under mötet. För hela programmet, se bifogat dokument.

    – I Västerbotten har vi Salut-satsningen som är en hälsosatsning för barn 0–18 år som i mer än tio års tid har jobbat strategiskt och långsiktigt med hälsofrämjande insatser kring bland annat fysisk aktivitet genom samverkan i länet. Denna konferens ger oss möjlighet att nå fler och bredda vårt kontaktnät inom området. Är vi fler aktörer som jobbar mot samma mål har vi större chans att också nå vår vision om att ha världens bästa hälsa år 2020, säger Eva Eurenius, hälsoutvecklare vid landstingets folkhälsoenhet och docent vid Umeå universitet.

    Datum och tid: Onsdag 24 januari, 9.00–16.30

    Plats: Fullmäktigesalen i landstingshuset, Köksvägen 11, Umeå. Dagen videosänds även på Skellefteå lasarett och Lycksele lasarett.

    Medier hälsas varmt välkomna att delta under dagen.

    Mer information
    Eva Eurenius, hälsoutvecklare vid landstingets folkhälsoenhet och docent vid Umeå universitet.
    070-68 059 64

    Eva Zeisig, specialist i ortopedi, med dr. och ordförande i Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin, Svenska Läkaresällskapet.
    070-370 11 94

    Vänliga hälsningar
    Linn Johansson
    Kommunikationsstaben
    Västerbottens läns landsting
    090-785 72 32, 072-214 43 47

    Ämnen

    Regioner


    Landstingets mediabank

    Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

    Kontakter

    Gabriella Bandling

    Gabriella Bandling

    Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
    Thomas Jonsson

    Thomas Jonsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
    Petra Olgarsson

    Petra Olgarsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
    Daniel Marklund

    Daniel Marklund

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
    Thomas Hartman

    Thomas Hartman

    Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

    Jessica Larsson Svanlund

    Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
    Anja Hansen Knutsson

    Anja Hansen Knutsson

    Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

    Region Västerbotten

    Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

    Region Västerbotten
    Regionens hus, Köksvägen 11
    90189 Umeå
    Sverige