Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Västerbotten prövar innovativ upphandlingsform när framtidens resursplaneringssystem ska anskaffas

Region Västerbotten tar till ett innovativt grepp för att hitta rätt lösning för framtidens digitala resursplaneringssystem. Genom upphandlingsformen ”förhandlat förfarande med föregående annonsering” kan man föra dialog med olika leverantörer, som får möjlighet att anpassa sina anbud för att möta Region Västerbottens behov.

– ­Det här testet är ett bra exempel på hur vi kan effektivisera och förbättra oss genom nya slags samarbeten med företag. Vi kan ge leverantörerna en bättre förståelse för vad som behöver modifieras eller utvecklas i deras system för att det ska passa just vår verksamhet, och vi får möjlighet till bästa möjliga matchning mot våra behov, säger Sara Winqvist, verksamhetschef E-hälsa på Region Västerbotten.

Det digitala schema- och resursplaneringssystemet som nu upphandlas ska användas för att styra, samordna och följa upp nyttjandet av lokaler, resurser och kompetenser på ett bättre sätt, men också för att hantera schemaläggning, ledigheter, sjukanmälningar och andra HR-frågor för Region Västerbottens omkring 10 000 anställda. Liknande lösningar finns idag inom exempelvis restaurangbranschen, men det är inte givet att de befintliga systemen fullt ut kan möta de komplexa behoven i en stor organisation som Region Västerbotten. I förhandlat förfarande beskriver Region Västerbotten vilka krav man har, men kan sedan stegvis under upphandlingens gång förhandla vidare med flera leverantörer kring specifikationer och pris för att hitta rätt.

Att den här upphandlingsformen nu testas av Region Västerbotten är ett resultat av arbetet inom projektet Innovation +, som under de senaste tre åren har verkat för att utmana upphandlingsprocessen på ett konstruktivt sätt. Bland annat genom att öka möjligheten att upphandla i förväg okända lösningar på uppkomna behov eller problem.

­­– Många förknippar offentliga upphandlingar med något svårt, gammaldags och ineffektivt som sällan får ett bra resultat. Det gör att alltför få företag väljer att lämna in anbud. Nu behöver vi inom offentlig sektor få in många nytänkande lösningar som hjälper till att modernisera och förbättra verksamheten. Vi investerar oss in i en framtid där vi måste bli vassare på att ha dialog med företagen som ska vara våra leverantörer. Då kan vi också själva bli en mycket bättre beställare och skapa större nytta, säger Jenny Ferry, processledare inom Innovation +.

Upphandlingen Schema och Resursplaneringssystem 2019 finns tillgänglig via e-Avrop och sista ansökningsdag för leverantörer som vill delta är den 1 nov 2019. Ambitionen är att Region Västerbotten teckna kontrakt under den första delen av Q2 2020.

Mer information
Sara Winqvist
Verksamhetschef E-hälsa
Region Västerbotten
072 - 518 65 13
sara.winqvist@regionvasterbotten.se 

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige