Gå direkt till innehåll
På 1177.se eller genom 1177 Vårdguidens nya app kan du läsa om vanliga smittor hos barn.
På 1177.se eller genom 1177 Vårdguidens nya app kan du läsa om vanliga smittor hos barn.

Pressmeddelande -

Så kan du minska på smittorna i höst

Nu har höstterminen börjat för många barn och det dags att gå till förskola och skola. För att minska risken att smittor sprids är det viktigt att veta när barnen ska vara hemma.

Barn brukar ofta ha infektioner. Det beror på att immunförsvaret inte är tillräckligt utvecklat från början. Det går inte helt att undvika, men det finns några saker att tänka på för att minska smittspridning. Ett av de bästa sätten är att tvätta händerna ofta. Tvätta därför alltid händerna efter toalettbesök och innan ni ska äta.

Andra sätt är att tidigt lära barnet att hosta i armvecket och att själv vara en förbild och göra samma sak. Det är även bra att använda engångsnäsdukar och tvätta sådant som snuttefiltar, gosedjur och leksaker när barnet blivit friskt.

Viktigt att barnen hinner bli friska
Det är många som söker information om infektioner och barn på 1177.se. Frågorna kan handla om hur man förebygger smitta och hur länge barnet ska vara hemma.

- Det är viktigt att barnen är hemma tills de är friska och orkar med förskolan eller skolan. Både för barnets egen skull och för att inte smitta andra. Finns det nyfödda syskon, eller andra personer med nedsatt immunförsvar, kan de bli ordentligt påverkade av infektioner, säger Ann-Charlotte Jeske Sjöström som är avdelningschef och sjuksköterska vid 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

När behöver barnet vara hemma?

  • Feber: Stanna hemma tills ditt barn har varit feberfritt i minst 24 timmar utan febernedsättande läkemedel.
  • Trötthet: Stanna hemma när barnet är så trött att hen inte orkar med de vanliga aktiviteterna på förskolan. Till exempel om barnet inte har kunnat sova på grund av hosta.
  • Diarré eller kräkning: Stanna hemma tills barnet kan äta normalt och det har gått 48 timmar sedan barnet senast kräktes eller hade vattentunn diarré.
  • Antibiotikabehandling: Stanna hemma tills barnet är feberfritt, mår bra och tills behandlingen har pågått i minst två dygn.

På 1177.se finns råd och hjälp om de vanligaste infektionerna.

Vanliga infektioner som smittar mellan barn

Mer information
Ann-Charlotte Jeske Sjöström
Avdelningschef och sjuksköterska vid 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.
Region Västerbotten
090- 785 07 50

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 26

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige