Följ Region Västerbotten

Taggar

Covid-19 | coronavirus

näringsliv

Hälsa

demokrati

forskning och innovation

vård

kultur

turism

Senaste nytt

​Region Västerbotten skickar in begäran om att få aktivera krislägesavtalet

Pressmeddelanden   •   Mar 02, 2021 15:27 CET

Region Västerbotten har idag beslutat om att skicka in en begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras för personal inom intensivvårdsverksamheten och infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus samt vårdavdelningar som vårdar covid-19-patienter på Skellefteå lasarett.

Bemötande och tillgänglighet viktigt för invånare i södra Lappland

Pressmeddelanden   •   Mar 02, 2021 11:52 CET

En enkät som skickades ut av omställningen God och nära vård i södra Lappland visar att några av de aspekter som invånare oroar sig mest för är tillgänglighet och avstånd till vård. Resultatet visar även att en övervägande del av invånarna är positiva till olika digitala lösningar, men långt ifrån alla.

Partner tillåts åter följa med till BB

Pressmeddelanden   •   Mar 01, 2021 13:47 CET

Från och med idag, den 1 mars, får partner följa med till BB efter förlossningen. Det gäller i mån av plats och om hen inte har några symtom på covid-19 och har testat negativt med antigentest.

Fortsatt mycket viktigt att bromsa smittspridningen i hela länet

Pressmeddelanden   •   Mar 01, 2021 12:27 CET

Det är en mycket hög smittspridning i länet. 1 156 personer bekräftades med covid-19 under vecka 8 i Västerbotten. Resultatet visar något färre fall i Skellefteåområdet och en större minskning i Lycksele och södra Lappland men med en ökning av positiva fall i Umeåområdet.

Nytt screeningprogram för livmoderhalscancer

Pressmeddelanden   •   Mar 01, 2021 11:28 CET

​Screening med gynekologiskt cellprov för att förebygga livmoderhalscancer har varit mycket effektivt och pågått i Västerbotten sedan slutet av 60-talet. Nu ska den gynekologiska cellprovskontrollen bli ännu tillförlitligare och effektivare.

​Presskonferens efter regionstyrelsens sammanträde

Pressmeddelanden   •   Mar 01, 2021 09:03 CET

Tisdag den 2 mars sammanträder regionstyrelsen i Umeå. För att berätta om styrelsens olika beslut bjuder presidiet in till en digital presskonferens.

​Region Västerbotten lanserar vitbok om sällsynta sjukdomar

​Region Västerbotten lanserar vitbok om sällsynta sjukdomar

Pressmeddelanden   •   Feb 26, 2021 14:08 CET

Region Västerbotten lanserar på söndag den 28 februari, på sällsynta sjukdomars dag, en vitbok som lyfter regionens idéer och ambitioner kring att göra nya läkemedelsbehandlingar tillgängliga i Sverige – från forskning till patient.

​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina

​Ny och modern mammografivagn i Vilhelmina

Pressmeddelanden   •   Feb 26, 2021 11:11 CET

En ny mammografivagn från Region Västerbotten står nu i Vilhelmina för att under fem veckor erbjuda kostnadsfri hälsokontroll med mammografiscreening. Med större utrymmen och nya undersökningsrutiner kan kvinnorna som kommer hålla smittsäkert avstånd.

EVERYTHING WILL BE ALRIGHT – ny konstutställning på Galleri Alva

EVERYTHING WILL BE ALRIGHT – ny konstutställning på Galleri Alva

Pressmeddelanden   •   Feb 26, 2021 08:16 CET

Den 2–7 mars presenterar 11 studenter från Umeå Konsthögskola sina arbeten i utställningen EVERYTHING WILL BE ALRIGHT. Utställningen består av video, måleri, teckningar, skulptur och ljudverk. Verken är framställda i relation till sjukhusmiljön och tidsandan, och går att se dygnet runt i samtliga fönster till sjukhusbiblioteket och Galleri Alva.

Region Västerbotten erbjuder egenprovtagning för antikroppar mot covid-19

Region Västerbotten erbjuder egenprovtagning för antikroppar mot covid-19

Pressmeddelanden   •   Feb 25, 2021 10:00 CET

Som första region i Sverige erbjuder Region Västerbotten från och med 1 mars invånare möjlighet att beställa hem provtagningskit och att ta prov på sig själv för att se om man har antikroppar mot covid-19.

Regionala rekommendationer till följd av det allvarliga läget

Pressmeddelanden   •   Feb 24, 2021 13:22 CET

I veckan vårdas rekordmånga covidsmittade på länets sjukhus och Västerbotten har den högst rapporterade smittspridningen i landet med flest fall per 100 000 invånare. Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark ber under onsdagens presskonferens om en extrem följsamhet till de rådande rekommendationerna av alla som bor och vistas i Västerbotten.

Högst förtroende för hur hälso- och sjukvården hanterat pandemin

Högst förtroende för hur hälso- och sjukvården hanterat pandemin

Pressmeddelanden   •   Feb 24, 2021 10:00 CET

Länets invånare har högst förtroende i hela landet för hur hälso- och sjukvården hanterat pandemin. Hela 82 procent av länsborna har ett ganska stort eller stort förtroende jämfört med 73 procent i riket i stort. Även förtroendet för hälso- och sjukvården i sin helhet har ökat kraftigt i Västerbotten.

​Omfattande ombyggnation av Lycksele lasarett

​Omfattande ombyggnation av Lycksele lasarett

Pressmeddelanden   •   Feb 23, 2021 14:30 CET

Om- och nybyggnationen vid Lycksele lasarett är en av den största sedan lasarettet invigdes i början av 1960-talet. En ny transportlänk mellan huvudbyggnaden och de nya vårdavdelningarna ska också inrymma lokaler för labb, röntgen och teknik.

​Presskonferens om covid-19 onsdag 24 februari klockan 12.15

Pressmeddelanden   •   Feb 23, 2021 13:01 CET

Region Västerbotten bjuder in till en digital presskonferens på onsdag den 24 februari klockan 12.15. Vid presskonferensen medverkar smittskyddsläkare Stephan Stenmark, hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och vaccinsamordnare Ronny Lestander som berättar mer om smittläget, förlängda rekommendationer, aktuellt läge i vården och vaccination.

Digital festival för bibliotekspersonal i Västerbotten

Digital festival för bibliotekspersonal i Västerbotten

Pressmeddelanden   •   Feb 23, 2021 08:00 CET

Den 1–12 mars bjuder Regionbibliotek Västerbotten in till en digital festival. Festivalen är avslutningen på kompetenslyftet "Digitalt först – användaren i fokus" som pågått sedan 2018 med syfte att öka den digitala kompentensen hos landets folkbiblioteksanställda. Festivalen markerar också starten på ett fortsatt arbete för digital inkludering.

​Fortsatt hög smittspridning i Västerbotten

Pressmeddelanden   •   Feb 22, 2021 14:10 CET

Under vecka 7 har det varit en fortsatt hög smittspridning av covid-19 i Västerbotten. Flest fall har rapporterats in från Skellefteå och Lycksele, men det har skett en viss ökning även i Umeåområdet.

​Fortsatt reducerad verksamhet på Ursvikens hälsocentral

Pressmeddelanden   •   Feb 22, 2021 13:33 CET

Ursvikens hälsocentral fortsätter tillsvidare med endast akut verksamhet. Detta efter att ytterligare en medarbetare insjuknat under helgen med misstänkt covid-19.

​Reducerad verksamhet på Ursvikens hälsocentral efter covid-utbrott bland personal

Pressmeddelanden   •   Feb 19, 2021 11:05 CET

Ursvikens hälsocentral bedriver sedan torsdag eftermiddag endast akut verksamhet sedan ett flertal medarbetare testats positivt för covid-19 efter en screening av samtlig personal. Det innebär att alla planerade besök har ombokats och att samtal till hälsocentralen hänvisas till Morö Backe, Kåge och Byske hälsocentraler.

​Riktlinjer för symtom efter vaccination

Pressmeddelanden   •   Feb 18, 2021 15:58 CET

Vaccinationerna av hälso- och sjukvårdspersonal i både kommuner och regionen fortsätter i Västerbotten och såväl Läkemedelsverket som Region Västerbottens smittskyddsläkare konstaterar att biverkningar som uppstått bland viss personal är förväntade.

Stor ökning av digitala vårdmöten

Stor ökning av digitala vårdmöten

Pressmeddelanden   •   Feb 18, 2021 13:03 CET

Under 2020 ökade användningen av Region Västerbottens app för digitala vårdmöten markant. I december 2019 hade 624 personer laddat ned och loggat in i appen Mottagning Region Västerbotten. Den sista december 2020 var den siffran 3 117 personer.