Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Totalt 31 enheter i Västerbotten har under året haft uppdraget att kalla 29 000 kvinnor till cellprovtagning under 2021.

Rekordmånga kvinnor kallades till cellprovskontroll

Under våren och hösten 2021 kallades 29 000 kvinnor i Västerbotten till gynekologisk cellprovskontroll med bokad tid, en ökning med 50 procent jämfört med för något år sedan.

Chih-Han Kung, överläkare på Kirurgcentrum, är 2021 års läkarhandledare i Skellefteå. FOTO: Per Strömbro/Region Västerbotten

​Årets läkarhandledare i Skellefteå utsedd

Chih-Han Kung, överläkare på Kirurgcentrum, är 2021 års läkarhandledare i Skellefteå. Det tillkännagavs under en prisceremoni på lasarettet på torsdagen. – Det känns förstås väldigt kul att få priset men även att få handleda en så viktig grupp, säger Chih-Han Kung.

Installation Blandat återvunnet material. Konstnär Alex Rosa. Fotograf Hans Ekestang

Prisutdelning för Västerbottens kulturstipendiater 2021

Idag är det äntligen dags för prisceremoni för Region Västerbottens kulturstipendiater 2021. Åtta aktiva konstnärer i Västerbotten får tillsammans dela på 674 000 kronor. Även ett hedersstipendium delas ut – denna gång till Ella Nilsson för sin över 50 år långa kulturgärning inom västerbottniskt mathantverk.

Regiondirektör Tommy Svensson välkomnar den nya tjänsten för att påtala missförhållanden.

Visselblåsartjänst införs i Region Västerbotten

Regionstyrelsen har beslutat att inrätta en visselblåsartjänst i Region Västerbotten. Den nya tjänsten är ytterligare en byggsten för att skapa ett tryggt och öppet klimat på alla arbetsplatser i regionen.

Lex Maria: Dement cancerpatient försvann från avdelning

En patient avvek från en vårdavdelning på ett av länets sjukhus och återfanns medtagen långt ifrån sjukhuset flera timmar senare. Händelsen hade kunnat få allvarliga konsekvenser, men patienten klarade sig tämligen väl.

Antalet smittade i covid-19 fortsätter att öka

I Västerbottens län ökar smittan både i Skellefteåområdet och i södra Lappland. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna som gäller sedan den 8 december.

Lex Maria: Förändring i käkbenet missades av flera behandlare

På grund av bristande granskningsrutiner och stress missades en onormal förändring i käkbenet hos en patient. Patienten omhändertogs när missen upptäcktes. Förändringen i käkbenet innebär en risk för framtida käkfraktur.

Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten för ett projekt där man testar hur drönare kan introduceras i dagliga driften inom hälso- och sjukvården.

Pressinbjudan: Sverigepremiär – covidtest levereras med drönare från hälsocentral till ett hem

I projektet ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” testar Region Västerbotten hur autonoma och elektriska drönare kan introduceras i den dagliga driften inom hälso- och sjukvården. Media hälsas varmt välkomna till nästa fas i projektet i morgon den 14 december. Kom och upplev Sveriges första tur och retur-leverans av ett covidtest som skickas från sjukstugan i Storum

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige