Gå direkt till innehåll
En unik kamp mot tobaksindustrin

Nyhet -

En unik kamp mot tobaksindustrin

Under LUFT-konferensen i Umeå berättar Nicola Roxon, Australiens före detta hälsominister, om när de som första land införde neutrala tobakspaket. Införandet stötte på hårt motstånd från tobaksindustrin.

De neutrala tobakspaket, som infördes i Australien i december 2012, är prydda med stora varningsbilder och har en enkel standardfärg. Produktnamnet är skrivet i liten stil och enskilda varumärken får inte synas med logotyp eller grafisk profil. Det har varit ett sätt att göra paketen mindre glamourösa för att uppmuntra rökare att sluta och minska antalet nya rökare.

– De resultat vi sett sedan vi införde paketen har varit goda, säger Nicola Roxon.

Nicola Roxon var hälsominister under perioden 2007–2011 men är idag engagerad i uppdrag vid Victoria University i Melbourne och som medlem i olika styrelser. Hon är inte längre politiskt aktiv, men ägnar en stor del av sin tid åt att dela med sig av sina erfarenheter vid olika konferenser.

Använder samma taktik
Torsdag den 2 oktober ingår hon som en av talarna för temat ”Internationell utblick” på LUFT-konferensen i Umeå. I sitt seminarium kommer hon att prata om vilka strategier Australien använde för att införa de neutrala paketen och varför regeringen valde att agera i frågan.

Hon kommer också att berätta om hur tobaksindustrin motarbetade dem och försökte stoppa införandet.

– Det är viktigt att dela våra erfarenheter med andra eftersom tobaksindustrin försöker använda samma taktik mot andra länder som vill införa neutrala tobakspaket, säger Nicola Roxon.

Utbyta kunskap
Nicola Roxon ser fram emot att lära mer om Sveriges arbete med tobaksprevention under LUFT-konferensen.

– Jag ser fram emot att träffa människor som arbetar med dessa frågor för att utbyta kunskap och erfarenheter. Tobaksindustrin är internationell, och därför måste vi också vara smarta och prata ihop oss över landsgränserna, säger hon.


Ämnen

Regioner

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige