Gå direkt till innehåll
Ny app ger stöd till läkare

Nyhet -

Ny app ger stöd till läkare

Västerbottens läns landsting har tagit fram en app med rekommendationer om val och dosering av antibiotika som ska fungera som ett stöd för läkare i länet. Appen finns tillgänglig för iPhone och Android och går att ladda ner gratis från App Store eller Android Market.

Den nya appen utgår från en fickfolder med behandlingsrekommendationer som läkare i Västerbotten har använt i flera år. Appen ersätter inte foldern utan finns till som ytterligare ett smidigt sätt för läkare att alltid bära med sig rekommendationerna.

Appen innehåller också allmänna råd om antibiotikabehandling och när man kan låta bli att använda det. Västra Götalandsregionen var först ut med att utveckla appen. Landstinget i Stockholm, Norrbotten och nu också Västerbotten har också utvecklat sin egen variant av appen.

Appen finns tillgänglig för iPhone och android-telefoner och kan laddas ner gratis från App Store eller Android Market.

Fortsätter minska förskrivningen
Västerbottens läns landsting arbetar ständigt för att minska förskrivandet av onödig antibiotika. Västerbottens län har den lägsta öppenvårdsförskrivningen av antibiotika i hela landet.

– Västerbotten ligger bäst till i Sverige, men genom att noga följa riktlinjerna för behandling vid infektioner kan Västerbotten fortsätta att ge god vård till patienter och minska risken för resistens, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige