Gå direkt till innehåll
Årets bibliotekskonferens i Umeå: om beredskap i kris och förändring

Pressmeddelande -

Årets bibliotekskonferens i Umeå: om beredskap i kris och förändring

Var finns biblioteken i samhällets beredskap? Det är frågan som närmare 200 bibliotekschefer och medarbetare från hela Sverige samlas kring vid årets upplaga av Marskonferensen den 20-21 mars i Umeå. Under rubriken ”Ännu har vi biblioteken” lyfts frågor om både kris- krigs- och demokratisk beredskap.

– Årets Marskonferens spänner över ett aktuellt och viktigt område. Bibliotek ska i sitt uppdrag verka för det demokratiska samhällets utveckling. Att vara beredda gör oss starkare att stå emot det som kan hota demokratin och det höjer kvaliteten på våra bibliotek, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare, Regionbibliotek Västerbotten.

Highlights ur programmet:

Barakat Ghebrehawariat ger en crashcourse i normkritik, antirasism och inkluderande kommunikation. En språkguide och inventering av den begreppsflora som idag omger den offentliga debatten om rasism, identitet och mångfald. Vad menas med vithetsnorm? Är “svart” ett dåligt ord? Varför är “färgad” en problematisk term? När ska vi prata om hudfärg?

Patrik Oksanen talar om det säkerhetspolitiska läget just nu och om informationspåverkan i “det sämsta läget sedan andra världskriget”.

Ola Nordebo leder ett panelsamtal om demokratisk beredskap. Om armslängds avstånd och politisk påverkan på biblioteksverksamhet.

Therese Henriksson läser ur en nyskriven novell på temat beredskap och bibliotek, specialskriven på uppdrag av Regionbiblioteken i Norr- och Västerbotten inom ramen för en gemensam satsning på bibliotek i beredskap.

Konferensen bjuder även på samtal mellan chefer och representanter för myndigheter, bibliotek och försvarsmakten om motståndskraft, försvarsvilja och vikten av källkritik. Dessutom finns ett antal valbara punkter av mer praktisk och konkret karaktär på programmet, exempelvis om hur ett bibliotek kan börja arbeta med beredskap. Ytterligare perspektiv som lyfts är klimat, barnrätt och tillgänglighet.


Se hela programmet här: marskonferensen/program

Är du journalist och vill delta på konferensen, maila till: pia.brinkfeldt@regionvasterbotten.se


– Vi hoppas att konferensen ger möjlighet till samtal och lärande, och att vi tillsammans får bryta i frågor och perspektiv som inte är helt lätta att hantera och förstå. Genom konferensens valbara program tror vi vill också att deltagarna lämnar dagarna med konkreta idéer för att arbeta vidare med beredskap i sina respektive verksamheter, säger Pia Brinkfeldt, biblioteksutvecklare Regionbibliotek Västerbotten.


Om Marskonferensen

Marskonferensen är en årlig bibliotekskonferens i Umeå som belyser aktuella frågeställningar och perspektiv av intresse för flera olika typer av bibliotek. Regionbibliotek Västerbotten arrangerar konferensen tillsammans med Sveriges depåbibliotek och lånecentral, Umeå kommuns bibliotek, SLU-bibliotek och Umeå universitetsbibliotek.


För mer information

Pia Brinkfeldt
Biblioteksutvecklare, Region Bibliotek Västerbotten
070-516 57 45, pia.brinkfeldt@regionvasterbotten.se

Christer Edeholt
Biblioteksutvecklare, Region Bibliotek Västerbotten
070-357 57 09, christer.edeholt@regionvasterbotten.se


Presskontakt

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige