Gå direkt till innehåll
Årets sista konstutställning på Galleri Alva: Ostilla Natt

Pressmeddelande -

Årets sista konstutställning på Galleri Alva: Ostilla Natt

Kirunafödde konstnären Madelaine Sillfors har i sin utställning närmat sig berget och den under ytan skälvande feminina ilskan – dess dånande underjordiska skalv. ”Jag ville närma mig suckarna, i min hemstads genomborrade malmkropp, och sprängningarna, som hörs varje natt 01.20, som jag vant mig vid i uppväxten.”

Utställningen visas på Galleri Alva på Norrlands universitetssjukhus den 18 november - 13 december. Vernissage hålls på fredag 18 november kl. 12:00.

Uppvuxen i ett sjangserat Kiruna, känner Madelaine Sillfors att de dånande bergsprängningar som skakar marken och husen, vibrerar som en ursinnigt rasande kvinna. Denna kvinnogestalt, denna Natur är det som till varje pris ska kontrolleras, förädlas och utarmas.

Kvardröjande känslor från 80- och 90-talets ekonomiska och industriella ruiner kontrasteras med dagens ekonomiska uppgång och totala exploatering av våra gemensamma naturtillgångar, land, berg och vatten. Det ingen står ut med att ta till sig är att hon, berget, jorden, har makten att sluka oss alla.

Man spränger sig djupare och djupare ned i Kirunavaaras mörker. Min hemstad Kiruna håller helt på att utplånas i den form och på den plats jag känner henne. Till och med Hennes stadsvapen är den manliga järnsymbolen - marssymbolen - med en pil som pekar snett uppåt från en cirkel!

Den feminina, dionysiska kraften, den underjordiska, mörka, den oberäkneliga vilda naturen kan beskrivas som en ständigt närvarande födande och slukande urkraft. Att motarbeta denna kraft är det hela vårt samhälle bygger på, och detta måste vi ignorera om vi ska orka leva som vi gör nu. Vi kan inte låtsas om att vi kan krossas när som helst av krafter som är oss övermäktiga.

I Kiruna skakar natten
Skakar marken
I mörkret ligger jag stilla, stelt orörlig
En sista muskelryckning innan jag rasar in i sömnen

Det svekokarelska berget
Inverteras minutiöst
En kvinnokropp, med en kärna av järnmalm.
Berget ovan jord finns inte kvar. Allt vi ser är upphackat och separerat gråberg, lagt på prydliga platåer.
Att krossa och mala och göra smet av ett berg. Att rulla små kulor. Att skicka dem över hela världen.

Husen rullar iväg
Vaknar på en annan plats,
Min stad försvinner och återuppstår någon annan stans. Är du fortfarande min?

Om konstnären

Madelaine Sillfors (f.1982) verksam i Umeå, är konstnär och curator, född och uppvuxen i Kiruna, med rötter i Jämtland och Västerbottens inland. Hon tog sin Master i Fri Konst från Konsthögskolan vid Umeå Universitet 2014.

2015-2019 var hon medlem i och drev det konstnärsdrivna Galleri CC i Malmö.
2019-2021 arbetade hon som curator på Museum Anna Nordlander i Skellefteå.
Sillfors har bland annat ställt ut i Umeå på Galleri Verkligheten och med Mareld Konstförening, på Bror Hjorts Hus (Uppsala) och Uppsala Konstmuseum, Den Nordiske Ambassade och Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, Schimmel Projects i Dresden, Detroit Stockholm, HillbertRaum och ZK/U i Berlin och på Konst i Ån, Norrtälje Konsthall.

Madelaine Sillfors berättar: I mina skulpturer utforskar jag olika material, trä, tyg, och funna objekt. Jag väver ibland in korta videokompositoner och texter i mina presentationer. I mina bilder och måleri finns oväntade symboler och former som för tankarna till skulpturer. Jag vill gestalta kroppsliga förnimmelser, associationer och tankar, det som för mig blir skulptur och bild där språket tar slut.

Jag intresserar mig för hur historia skrivs och berättas, speciellt kvinnohistoria, och hur detta påverkar oss alla i den stora berättelsen. Jag önskar skapa personliga verk, men som når ut på gemensam grund.

Jag drivs av en inre kamp med och mot mig själv och tiden. Min hemstad Kiruna är en bra motivator och symbolisk plats inom mig som påminner om alltings förgänglighet och föränderlighet. Från avfolkning och värdelöshet, till ekonomisk guldålder. Till att sakta försvinna ner i ett svart hål. Att veta att det är det som de flesta i staden och i staten vill, ambivalensen i det.

Min Master of Fine Arts tog jag 2014 på Konsthögskolan vid Umeå Universitet, där jag också läst estetik. Efter det gjorde jag en postgrad på Bauhaus i Dessau, Tyskland. Jag har alltid arbetat kollektivt på olika sätt, dels med Galleri CC 2015-19 i Malmö. Jag engagerar mig i styrelsen för KRO i Västerbotten, samt är styrelsemedlem i KcNord och Emma Ricklunds Stiftelse.
Välkommen till www.madelainesillfors.se för att se fler verk.


Konstnär: Madelaine Sillfors
Titel: Ostilla natt
Tid:
18 november – 13 december 2022
Vernissage:
Fredag 18 november kl 12.00
Plats:
Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D
Öppettider:
måndag-torsdag 10-16, fredag 10-14


Om Galleri Alva
Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.

Mer om Alva kulturFör mer information
Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com


Presskontakt
Cecilia Lindell
Strateg, Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige