Gå direkt till innehåll
Algirdas är årets AT-handledare på Lycksele lasarett

Pressmeddelande -

Algirdas är årets AT-handledare på Lycksele lasarett

En engagerad handledare som tar sig tid att stötta och inspirera till personlig utveckling hos juniora kollegor. Så beskrivs Algirdas Petrauskas som får utmärkelsen årets AT-handledare på Lycksele lasarett.

Algirdas Petrauskas arbetar som specialistläkare i ortopedi vid Kirurgiskt centrum södra Lappland. Han överraskades av studierektorn Eva Vikberg Martinez och AT-läkarna vid ett klinikmöte med en gåva och följande motivering:

Algirdas är en engagerande handledare som tar sig tid att handleda, stötta och hjälpa AT-läkare att utveckla kunskaper och färdigheter. På ett förtroendeingivande sätt utbildar han fortlöpande och inspirerar till personlig utveckling hos juniora kollegor.

– Jag är ortoped. Jag har jobbat i Lycksele sedan 2017 och blev specialist för ett år sedan. Jag kommer ihåg hur viktig handledning var i början av karriären, säger Algirdas Petrauskas.

Hur känns det att få utmärkelsen?

– Tacksamt och oväntat! Men samtidigt är det inte konstigt, jag har mycket kontakt med AT-läkarna. De får prata mycket med mig vare sig man vill eller inte – det händer inte så sällan att det finns bara en ortoped på huset, säger han med ett skratt.

– Om man är trevlig, ger konstruktiv feedback och svarar på ett korrekt sätt när man diskuterar behandlingsalternativ och dess fördelar och nackdelar, så blir det naturligt att de upplever samarbetet som givande, fortsätter han.

Fördelarna med ett mindre sjukhus

Algirdas Petrauskas kommer från Litauen och sökte tillsammans med sin fru Agne tjänster i hela Sverige. Nu arbetar de båda i Lycksele.

Fördelarna med att arbeta eller göra sin AT vid ett mindre sjukhus är enligt honom att man får göra många saker tidigt. Det är också kortare och snabbare beslutsvägar.

Eva Vikberg Martinez, AT-studierektor, är inne på samma tankebana.

– AT-läkarna lär sig snabbt här, de jobbar mycket kliniskt. På ett litet sjukhus hjälps man åt väldigt mycket och har ofta väldigt gott kollegialt stöd från specialistkollegor, säger hon.

Att uppmärksamma årets AT-handledare är viktigt. Det hjälper till att främja bra handledning för läkarna under deras allmäntjänstgöring, vilket är betydelsefullt för deras utbildning.

– Det finns individer som utmärker sig genom att alltid visa omtanke och stöd gentemot AT-läkarna. Dessa personer inkluderar AT-läkarna aktivt, delar med sig av sin kunskap och utmanar dem att växa, säger Eva Vikberg Martinez.

Fakta: AT och handledning

Allmäntjänstgöring, AT, kompletterar grundutbildningen som läkare har med praktiska erfarenheter som krävs för läkarlegitimation. Under AT-tjänstgöringen arbetar de nyutexaminerade läkarna på olika avdelningar under handledning för att få praktisk erfarenhet och utveckla sina färdigheter som läkare.

I Region Västerbotten nominerar och röstar AT-läkarna på länets tre sjukhus en gång om året fram årets AT-handledare på respektive ort.

Mer information
Algirdas Petrauskas
Specialistläkare ortopedi
Kirurgiskt centrum Södra Lappland, Lycksele lasarett
090-785 00 00 (växel)

Linnea Sundin
HR-partner
Lycksele lasarett
076-119 77 31
linnea.sundin@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
lotta.norlander@regionvasterbotten.se
090-785 70 89

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige