Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Alla som är 65 år eller äldre kan få en fjärde dos

Nu erbjuds alla som är 65 år eller äldre en fjärde dos vaccin mot covid-19. En viktig vaccination eftersom skyddet från senaste dosen börjat avta samtidigt som smittspridningen fortsätter.

Folkhälsomyndighetens beslut kom på måndagsmorgonen och för invånare i denna grupp går det redan nu bra att boka en tid eller komma på drop in där det erbjuds. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen.

– Vi startar genast med att vaccinera den här gruppen med en fjärde dos. För att behålla ett bra skydd mot covid-19 är det viktigt att man får de doser som man rekommenderas, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Boka en tid innan påsk

De centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå har fortsatt hög kapacitet att vaccinera.

– Planen var att dra ner på kapaciteten under våren, men på grund av att den här gruppen släpps på kommer vi att behålla de centrala vaccinationsmottagningarna lite längre, säger Ronny Lestander.

Under påsk kommer hälsocentralerna och de centrala vaccinationsmottagningarna ha begränsade möjligheter att vaccinera. Tider som går att boka via nätet och aktuella tider för drop in finns på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se. Det går även att boka genom att ringa valfri hälsocentral.

– Passa på att vaccinera er nu innan påsk. Många träffar släkten och då är det bra om man har ett så gott skydd som möjligt. De som inte fått sin tredje dos än rekommenderas också att ta den så snart som möjligt, säger Ronny Lestander.

Den som är osäker på när den fick sin tredje dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

Förutom invånare som är 65 år eller äldre erbjuds en fjärde dos till personer med Downs syndrom som är 18 år eller äldre. Personer med måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar kan också få ytterligare en dos nu, som blir deras femte, efter samråd med behandlande specialistläkare.

Inget brev om fjärde dosen

Sedan tidigare kan personer som är 80 år eller äldre, som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst eller hemsjukvård få en fjärde dos.

– Vi har märkt att det går lite långsamt för de som är 80 år eller äldre, och tror att det kan bero på att vissa väntar på ett brev om att de kan boka. Något sådant brev kommer inte att skickas ut, utan vi rekommenderar att man bokar en tid eller kommer på drop in så snart man har möjlighet. Det gäller även för de som släpps på nu, säger Ronny Lestander.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige