Gå direkt till innehåll
Anna Zingmark ställer ut på Galleri Alva 10 maj - 4 juni.
Anna Zingmark ställer ut på Galleri Alva 10 maj - 4 juni.

Pressmeddelande -

Anna Zingmark ställer ut på Galleri Alva

I Kristin, Christin, Christine iscensätter Anna Zingmark en Asklepion i skepnad av ett fitnessrum. Asklepioner kallades de tempel dit antikens greker gick för att läka, helst över natt, för att i drömmen möta guden Asklēpiós och få råd om botemedel på kroppsliga och själsliga sjukdomar.

Istället för övernattning bjuder utställningen in till en ceremoniell intagning av silverte, som konstnären en gång själv blev ordinerad att dricka för att råda bot på en mage som värkte av sorg.

– Lägg en sockerbit i en kopp, häll i hett vatten och rör om.

Där och då på farmor Kristins begravning transformerades husmorsknepet till en magisk brygd med kraft att skänka tröst, och på Galleri Alva tar brygden plats igen när Zingmark ställer frågor om människans ständiga behov av andlig och sekulär ritualism. På vernissagedagen inleds ett deltagarbaserat performance som sedan fortsätter under hela utställningsperioden. Asklēpiós, Kristin och konstnären guidar besökaren in i ceremoni. En spekulativ situation, andakt eller lek, laddad med mening.

De purpurfärgade mattorna som breder ut sig över golvet möter det söta transparenta silverteet, båda komponenter bärandes på ett löfte om uppstigning och botgöring. Under utställningens gång växer det även fram en föränderlig skulptur i galleriet bestående av besökarnas ceremoniella rester. Vardagliga objekt som transformerats till sakrala bägare, laddade med hopp, begär och önskningar.

Om konstnären:

Anna Zingmark (f. 1990, Gällivare) är en multidisciplinär konstnär som rör sig mellan performance, skulptur, ljud, text och installation. Genom att skapa interaktion i tillfälligt sammansatta grupper arbetar hon med gruppdynamik, hierarkiska strukturer, brytningspunkter och andliga yttringar. Hon letar ofta efter mänskliga speglingar hos djur, organismer och objekt och undersöker dess psykologi och påverkan för att ställa frågor om gruppens vara och icke vara.

Anna Zingmark har en masterexamen i fri konst från Umeå konsthögskola (2023) och en kandidatexamen i fri konst från HDK-Valand (2021). Hennes verk har bland annat ställts ut på 3:e Våningen, Bildmuseet, GSA Gallery, Galleri 54 och Galleri Konstepidemin samt av Konstfrämjandet i Norrbotten, Västerbotten och Skåne.

Utställare: Anna Zingmark

Titel: Kristin, Christin, Christine

Tid: Fredag 10 maj – tisdag 4 juni

Vernissage: Fredag 10 maj kl. 12.00

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Öppettider: Måndag – torsdag kl. 10-16, fredag kl. 10-14

Kontakt:

Anna Zingmark

4nnazingmark@gmail.com

Instagram: @anna.zingmark

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige