Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bättre läge efter driftstörningar

Region Västerbotten är fortsatt i regionalt stabsläge efter de driftstörningar som uppstått hos leverantörer till följd av cyberattacken mot Tietoevry, men läget har förbättrats under veckan. Leveranser av förbrukningsvaror har börjat gå ut och en alternativ lösning till det system som används vid utskrivning av patienter har tagits fram.

Region Västerbottens leverantör för förbrukningsvaror har under dagen fått sina system återställda av Tietoevry, och både akuta och ordinarie leveranser har börjat gå ut. Förhoppningen är även att varor kommer att kunna levereras till avdelningar under helgen.

Centrum för informationsteknik och medicinsk teknik har under veckan arbetat på att ta fram en alternativ lösning till det system som bland annat används vid utskrivning av patienter, som varit ur drift sedan hackerattacken mot Tieoevry. Lösningen är baserad på ett ärendehanteringssystem som redan används inom Region Västerbotten. Regional särskild sjukvårdsledning har beslutat att systemet ska driftsättas, och kan förhoppningsvis vara i gång under nästa vecka.

– Även om det självklart aldrig är önskvärt att vi hamnar i en sådan här situation, är det glädjande att se hur snabbt utvecklingsarbete kan gå när vi blir tvungna att agera snabbt. På några dagar har vi säkrat beställningar och leveranser, och det har tagits fram ett alternativt system till det vi använder vid utskrivningar som vi snart kan börja använda, säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Anmälan har upprättats

Region Västerbotten har fått information från leverantörerna om att personuppgifter har blivit otillgängliga och krypterade i samband med cyberattacken mot Tietoevry. Regionen har därför gjort en personuppgiftsincidentanmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Region Västerbotten har löpande dialog med leverantörerna för att få mer information.

Mer information
Johan Thunberg
Sjukvårdsledare
Region Västerbotten
072-715 38 57

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige