Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bedrägeriförsök mer utbrett än vad som tidigare varit känt

I fredags fick Region Västerbotten kännedom om att bedragare ringer hem till privatpersoner och utger sig vara från regionens verksamheter och ber invånarna identifiera sig med exempelvis BankID. Nu har fler liknande fall av bedrägeriförsök blivit kända i länet.

I fredags fick Region Västerbotten kännedom om att bedragare uppgav sig ringa från Sorsele sjukstuga och bad invånarna att identifiera sig med BankID eller bankdosa. Nu har regionen fått veta att personer i Robertsfors också har blivit utsatta. Det har även förekommit liknande bedrägeriförsök i andra delar av landet.

Det har bland annat förekommit att personerna säger att de ringer för att boka tid för en hälsokontroll, för att lämna ut provsvar eller för att bekräfta en bokad tid. De uppger namn från personalen och har kunskap om personuppgifter till den de ringer. Sedan ställs ett antal frågor och personen ombeds signera med sitt BankID eller använda bankdosa.

– Med anledning av det här vill vi gå ut och varna för det här igen och påminna om att vården aldrig kontaktar invånare på det här sättet och uppmana att signera med BankID. Vi vill också be de som blivit utsatta för bedrägeriförsök att anmäla det till polisen så att de kan utreda det vidare, säger Tobias Mårtensson, säkerhetssamordnare, Region Västerbotten.

Mer information
Tobias Mårtensson
Säkerhetssamordnare
Region Västerbotten
070-286 97 04

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige