Gå direkt till innehåll
Lena Bordeianu, distriktsläkare på Tegs Hälsocentral
Lena Bordeianu, distriktsläkare på Tegs Hälsocentral

Pressmeddelande -

Behandla bi- och getingstick på rätt sätt

Bistick och getingstick kan göra ont men är oftast ofarliga. Med enkla hjälpmedel går de vanligtvis att behandla hemma. Här är distriktsläkaren Lena Bordeianus bästa råd.

Med värmen ökar mängden insekter och därmed också risken för att bli stucken av getingar eller bin.

- Särskilt getingar drar sig till oss eftersom människor oftast innebär att det finns mat, säger Lena Bordeianu, distriktsläkare vid Tegs hälsocentral.

En geting äter inte endast föda från naturen utan uppskattar en köttbit eller söt dryck, de lockas även till exempelvis öl och vin.

Ta bort gadden direkt

Ett geting- eller bistick är oftast ofarligt och de flesta som blir stuckna får endast en lokal reaktion vid sticketstället, men det kan göra ont och klia eller svida.

- Det första man ska tänka på är att ta bort gadden, annars fortsätter giftblåsan på gadden att tömma sig på gift, säger Lena Bordeianu.

När gadden är borta ska området tvättas med exempelvis tvål och vatten eller alsolsprit. Ett plåster kan sedan vara bra för att undvika bakterier som kan orsaka en infektion. För att dämpa smärtan kan isbitar i en handduk eller en receptfri salva som kyler användas.

- Man kan även blöta en antiinflammatorisk tablett för att sedan gnugga mot sticket. Om besvären blir för stora kan du använda en hydrokortisonkräm, säger Lena Bordeianu.

Smärtan brukar försvinna inom några timmar men kan även sitta kvar under en längre tid, upp till något dygn.

Lockas till dofter och färger

För att undvika bi- och getingstick är ett tips att låta bli att bära blommiga och färgglada kläder eller använda en parfym som doftar blommigt.

- Det är viktigt att vara vaksam när man äter och dricker utomhus, kolla en extra gång i burken, flaskan eller glaset så det inte är en geting där, säger Lena Bordeianu.

Om det kommer getingar är det också bra att behålla lugnet och inte börja vifta med armarna.

Då ska vården kontaktas

Det är vid några tillfällen som vården behöver kontaktas. Det är om bi- eller getingsticket är

i munnen, på tungan eller i ögat, om det handlar om många stick samtidigt eller vid allergi mot getingstick. Vid påverkat allmäntillstånd, exempelvis illamående, huvudvärk, ont i magen, utbredda nässelutslag på kroppen, svullnad kring ögon och läppar, blodtrycksfall eller andningssvårigheter ska du kontakta akutsjukvården.

Detsamma gäller om allmäntillståndet förändras, exempelvis illamående, ont i magen, hjärtklappning eller andra allergiska symtom som kliande prickar över kroppen. Om smärta och rodnad finns kvar efter två till tre dagar bör närmaste vårdcentral kontaktas för att upptäcka om det uppstått en hudinfektion.

- Man är alltid välkommen att kontakta vården om man känner sig osäker eller behöver råd. Kontakta din hälsocentral eller ring 1177, säger Lena Bordeianu.

Vid allergi

- Den som har en känd allergi ska se till att omgivningen vet om det och visa var medicinerna finns och berätta hur de ska agera, säger Lena Bordeianu.

Personer som haft svår allergisk reaktion på getingstick och kommer att befinna sig i miljöer där risk för nya getingstick är uppenbar kan personen överväga hyposenibilisering. Det är en typ av allergivaccination mot bi- eller getingstick. Kontakta din vårdcentral om du vill veta mer om hyosensibilisering.

Lena Bordeianus tips till husapoteket

Inför sommarens äventyr är det bra att se över husapoteket för att kunna behandla eventuella insektsbett och stick.

  • Smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol
  • Antiinflammatoriska tabletter som innehåller ibuprofen
  • Antihistamintabletter
  • Svalkande kräm, salva eller gel som innehåller lidokain
  • Kräm, salva eller gel som dämpar klåda
  • Alsolsprit för att tvätta sår och stickställen
  • Hydrokortisonkräm

På 1177.se finns fler råd om olika typer av stick: 1177.se/bett-stick-och-vaxter

Mer information:
Lena Bordeianus
Distriktsläkare 
Tegs hälsocentral
070-630 70 06
lena.bordeianu@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Victoria Bertilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-047 17 66
victoria.bertilsson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige