Följ Region Västerbotten

Bjuder in till teater och panelsamtal om psykisk ohälsa bland unga

Pressmeddelande   •   Sep 10, 2019 15:00 CEST

I samband med suicidprecentiva dagen bjuder Unghästen tillsammans med Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Norsjö kommun in till en gratisföreställning av "Våra liv" och ett panelsamtal om ungas psykiska ohälsa. FOTO: Patrick Degerman

För att uppmärksamma suicidpreventiva dagen gör Unghästen tillsammans med Region Västerbotten, Skellefteå och Norsjö kommuner en gemensam insats. Den 12 september bjuder Unghästen in till en gratisföreställning på Västerbottensteatern av ”Våra liv” med efterföljande samtal där en expertpanel diskuterar och svarar på frågor om psykisk ohälsa bland unga.

I Skellefteå och Norsjö-området finns en samverkansöverenskommelse mellan Region Västerbotten och Skellefteå och Norsjö kommuner, kallad Hök. Inom den finns arbetsgruppen Suicidprevention som varje år gör insatser för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen.

Vanligaste dödsorsaken bland unga

I år sker samarbetet med Unghästen som bidrar med en offentlig gratisföreställning av ”Våra Liv” av Sarah Appelberg. Föreställningen, som från och med fredag kommer att visas för sjundeklassare i Skellefteå kommun, utforskar hur det är att vara ung och lida av psykisk ohälsa och behandlar frågan om vad man gör när någon i ens närhet inte mår bra.

– Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15–24-åringar. Att så många unga lider av psykisk ohälsa är något vi måste våga prata om, säger Malin Lundquist, verksamhetschef för Unghästen.

Frågan tas på allvar

Men redan på torsdag har allmänheten en chans att se föreställningen i Blå rummet på Västerbottensteatern i Skellefteå och dessutom ta del av ett samtal med personal från bland annat Ungdomshälsan, Elevhälsan, Stöd och service samt psykiatriska kliniken.

– Vi vet att det finns många som har frågor kring detta svåra ämne och jag hoppas att de tar chansen att vara med nu när olika professioner finns samlade, säger Elenor Granström, samordnare vid Region Västerbotten, som tillägger att frågan tas på mycket stort allvar av både politiker och tjänstepersoner i Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Norsjö kommun.

”Våga fråga”

Hon får medhåll av Evy Lundkvist-Lundmark, psykolog vid Ungdomshälsan och en av paneldeltagarna, som gör följande vädjan till personer som märker att någonting inte är som det ska:

– Våga bry dig, våga fråga, våga berätta.

Föreställningen startar i Blå rummet på Västerbottensteatern klockan 18.30. Av utrymmesskäl är platserna mycket begränsade.

– Det är först till kvarn som gäller, säger Elenor Granström.

Mer information

Evy Lundkvist-Lundmark
Psykolog, Ungdomshälsan Skellefteå
Region Västerbotten
evy.lundkvist.lundmark@regionvasterbotten.se

Malin Lundqvist
Verksamhetschef, Unghästen
Västerbottensteatern
malin.lundqvist@vasterbottensteatern.se


Presskontakt

Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
per.strombro@regionvasterbotten.se
072 554 05 95

Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken