Gå direkt till innehåll
​‘Böcker och läsare’ visas på Alva kultur i januari

Pressmeddelande -

​‘Böcker och läsare’ visas på Alva kultur i januari

Under januari ställer Stockholmsbaserade konstnären Lena Linnros ut ‘Böcker och läsare’ på Galleri Alva. Utställningen presenterar målningar som avbildar läsare, och en serie teckningar av böcker, bokryggar och bokstaplar. Linnros konst refererar till konsthistoriens tradition att avbild läsare som en uppmaning att bruka vårt korta liv på jorden. Utställningen inleds med vernissage den 11 januari, och visas till den 5 februari.

Utställningen Böcker och läsare av Lena Linnros presenterar en ny serie av målningar på läsare och en serie med teckningar av böcker, bokryggar och bokstaplar som tidigare visats på Rönnells Antikvariat i Stockholm och Rogaland kunstsenter i Stavanger.

Läsande personer är koncentrerade och fördjupade i en annan värld på något sätt. Även om läsare aktivt tar in berättelser eller kunnskap så är de till synes passiva och sitter still och är också därför bra modeller.

Lena Linnros målningar refererar till konsthistoriens tradition att avbild läsare som en uppmaning att bruka vårt korta liv på jorden. Andra konstnärer som arbetat med temat är till exempel Giotto, Vermeer och Harriet Backer. Linnros målningar handlar lika mycket om målningens fysiska aspekter som bildens psykologiska innehåll.

Lena Linnros (f.1955) är utbildad vid Konstfack i Stockholm, Konsthögskolan i Bergen och Valand konsthögskola i Göteborg. Idag bor och verkar hon i Stockholm. Sedan 1990 har Lena Linnros varit verksam med konstutställningar både nationellt och internationellt.

Urval av tidigare utställningar:

’Nya målningar’, Ekebyhovs slottsgalleri, 2018,

’Bröd’, tillsammans med Anna Ihle/Andreas Soma, Rogaland kunstsenter, Stavanger 2016

’Bokteckningar’, Rönnells Antikvariat, Stockholm, 2015, No(o)Sphere Arts, New York, US. 2015

’Drawn/tecknat/teiknad', Nordens hus, Reykjavik, Island 2013, Galleri d12, Uppsala 2012

'Vid världens ände', Hå gamle prästgård, Stavanger, Norge 2012

'Dessins sans dessin', Borealisfestivalen, Musée Quesnel-Moriniére, Coutances, FR. 2010

Plats: Galleri Alva - Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Vernissage: 11 januari, 12-14

Utställningsperiod: 11 januari - 5 februari 2019

Öppettider: måndag-torsdag 10-16 Fredag 10-14

Om Galleri Alva

Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.

För mer information

Peter Lundström, utställningsansvarig, Galleri Alva

070-598 94 36, jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör, Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige