Gå direkt till innehåll
​Buss efter Vindelälven – Region Västerbotten undersöker möjligheterna

Pressmeddelande -

​Buss efter Vindelälven – Region Västerbotten undersöker möjligheterna

Region Västerbotten har skissat på ett busskoncept, Vindelälvsbussen, mellan Umeå och Ammarnäs längs väg 363. I samarbete med Designhögskolan vid Umeå universitet och designbyrån InUse har en förstudie genomförts. Den är nu klar och föreslår en två- till treårig försöksperiod.

– Vindelälvsbussen ska vara något att längta till, säger Bianca Byring, projektledare och kollektivtrafikstrateg, Region Västerbotten. Kanske en upptakt inför helgresan eller en avkopplande avrundning på arbetsveckan.

Tanken är att förenkla och förbättra resandet i Vindelälvsdalen för dem som reser utan bil. Mycket kraft har lagts på att förstå vad människor helst vill kunna göra ombord och vad som krävs av busslinjen för att locka resenärer till hållbart resande i stråket. Många resenärer, föreningar, politiker och tjänstemän har deltagit i diskussioner och intervjuer under förstudien. I en så kallad tjänstedesignprocess skapades olika uppslag till lösningar. Förslagen stämdes av flera gånger och förbättrades.

– Ombord ska det vara ungefär som på ett tåg, berättar Bianca Byring. Man ska kunna boka plats på förhand, ha tillgång till kaffe, stabilt trådlöst nät och en fräsch toalett. Vi vill också underlätta med matkasse och transportlösningar när man väl är framme.

De visioner som finns för Vindelälvsdalen har också varit ett viktigt underlag.

– Vindelälven-Juhtatdahka är ett så kallat biosfärområde och det är skäl nog att arbeta för hållbara resmöjligheter i stråket. Hållbar turism är något vi fokuserat på i många år, säger Annika Sandström, regionturismschef.

Vindelälvsbussen ska även passa för invånare och godskunder så att den får en god beläggning. Invånare i Vindelälvsdalen ska kunna resa bekvämt, säkert och hållbart till arbete, service och fritidsaktiviteter. Matproducenter, matställen och livsmedelsaffärer ska kunna skicka och ta emot mat i en säker kylkedja.

Förstudien, som har namnet MOBEVI, finansierades av Trafikverket, Tillväxtverket och Region Västerbotten. Arbetet går nu vidare med att undersöka möjligheterna till egen och extern finansiering för försöksperioden.

Se filmen som beskriver konceptet, designstudenternas arbeten med mera, på förstudiens hemsida


För mer information:

Bianca Byring
Kollektivtrafikstrateg, projektledare, Region Västerbotten
070-516 57 56, bianca.byring@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige