Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

De centrala vaccinationsmottagningarna stänger över sommaren

Under sommaren kommer möjligheten att vaccinera sig mot covid-19 vara kraftigt begränsad jämfört med i dag. Invånare rekommenderas därför att passa på nu.

Under sommaren kommer de centrala vaccinationsmottagningarna att hålla stängt. Vaccinationscentrum i Skellefteå fortsätter vaccinera fram till midsommar, medan mottagningen på campus i Umeå stänger efter den 27 maj.

– Vi har inte möjlighet att upprätthålla samma höga kapacitet under sommaren. Hälsocentralerna kommer också ha mycket begränsade möjligheter att vaccinera. Passa på nu när det finns gott om lediga tider och möjlighet till drop in, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Vaccinationscentrum Skellefteå öppnar igen efter sommaren. I Umeå är det ännu inte klart var eller när vaccinationsmottagningen öppnar efter sommaren.

– Vi räknar med att fler kommer behöva en till dos i höst och då behövs centrala vaccinationsmottagningar i både Skellefteå och Umeå, säger Ronny Lestander.

Viktigt att fylla på med vaccin

Pandemin är i en ny fas, men vaccination spelar fortfarande en mycket viktig roll. I dagsläget har 71 procent av befolkningen som är 18 år eller äldre vaccinerat sig med en tredje dos. 47 procent av alla i länet som är 70 år eller äldre har dessutom fått en fjärde dos.

– Jag rekommenderar alla att vaccinera sig med de doser som erbjuds. Det kommer att komma nya perioder med högre smittspridning och för att behålla skyddet mot allvarlig sjukdom behöver du fylla på med vaccin, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

En tredje dos kan också underlätta vid utlandsresor, eftersom vissa länder kräver covidbevis vid inresa. För personer som är 18 år eller äldre får den senaste dosen inte vara äldre än 270 dagar, vilket motsvarar knappt nio månader.

– Ska du resa utomlands i sommar är det bäst att vaccinera sig nu. Annars kan det dröja innan du får en tid, och det är inte säkert att du hinner vaccinera dig och få ett nytt covidbevis innan resan, säger Ronny Lestander.

Lediga tider samt tider för drop in-vaccination finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige