Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå stänger

Den 20 januari är sista dagen som den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå har öppet. Region Västerbotten uppmanar nu invånarna i Umeå med omnejd att passa på att vaccinera sig innan mottagningen stänger.

– Nu när de flesta har hunnit ta sina doser vaccin mot covid-19 och influensa finns det inte behov av en central vaccinationsmottagning i Umeå. Vi har inte heller samma ekonomiska möjligheter att ha öppet året om, som vi haft tidigare under pandemin, säger Carola Degerman, verksamhetschef för den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå, Region Västerbotten.

Den centrala vaccinationsmottagningen i Skellefteå kommer att finnas kvar.

Bra läge att passa på att vaccinera sig

– När den centrala vaccinationsmottagningen stänger kommer möjligheten till vaccination att vara kraftigt begränsad jämfört med i dagsläget. Så om du har tänkt vaccinera dig är det läge att passa på nu, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten.

De vaccinationer som fram till den 20 januari erbjuds hos den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå är vaccination mot covid-19, influensa, pneumokocker samt vaccin mot kikhosta till gravida efter vecka 16 och vaccin mot HPV till kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999. När vaccinationsmottagningen stänger kommer vaccinationerna i stället att ske hos hälsocentralerna. Boka en tid genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa till valfri hälsocentral, välj knappval 8.

Stort värde med centrala vaccinationsmottagningar

– Vi ser stora vinster med att ha vaccinationsmottagningar som kan avlasta primärvården. De har haft en enorm kapacitet, vilket har varit mycket värdefullt när trycket på vaccination har varit högt under pandemin och i samband med influensavaccinationer, säger Ronny Lestander.

– Därför håller vi som är verksamhetschefer i närsjukvårdsområde Umeå på att se över möjligheten att skapa någon form av popup-verksamhet i Umeå som kan startas och skalas upp när behovet av vaccination ökar, såsom vid säsongsvaccinationer, när det kommer nya vaccinrekommendationer eller i händelse av en ny pandemi, säger Carola Degerman.

Vaccinationsmottagningen på Umeå universitet har varit i gång sedan september 2021. Tidigare fanns en central vaccinationsmottagning på Nolia.

Mer information
Carola Degerman
Verksamhetschef primärvård nord, Närsjukvårdsområde Umeå
Region Västerbotten
070-247 10 34

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige