Gå direkt till innehåll
Thomas Sandell, Årets Formbärare i Västerbotten 2020
Thomas Sandell, Årets Formbärare i Västerbotten 2020

Pressmeddelande -

Design viktigt för Västerbotten, Region Västerbotten gratulerar Svensk Form, 175 år.

 Konsten, kulturen, formen och designen är otroligt viktig för Västerbottens utveckling, säger Nina Björby (S) ordförande i Kulturutskottet, Region Västerbotten. I vårt län finns ett stort engagemang som sträcker sig från barnens egna skapande till professionella kulturskapare, och från kultur- till näringslivspolitikens områden.

I anslutning till Svensk Forms 175 års firande uppmärksammar föreningen designområdet genom utmärkelsen Årets Formbärare 2020, inom varje region. I Västerbotten går titeln till Thomas Sandell, en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter och designers, uppvuxen i Skellefteå.

Se filmen här när Nina Björby offentliggör årets Formbärare i Västerbotten 2020

– Det finns en otrolig potential i Västerbotten. Thomas Sandell, uppvuxen i Skellefteå, med hela världen som sin arena, är en av många nationellt och internationellt uppmärksammade formgivare från vårt län, säger Nina Björby. Skellefteå och Umeå kommun har länge varit viktiga aktörer, senast den internationella konferensen Design by Umeå 2-3 september, men även exempelvis eXpression och Umeå Universitet/Bildmuseet. 

Svensk Form fyller 175 år i år och är därmed världens äldsta designförening. Varje år i samband med födelsedagen den 6 oktober korar de Årets Formbärare. Titeln går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Svensk Form Västerbotten, en av 13 regionalföreningar, väljer nu att fira 175-årsjubileet med att utse Skellefteåsonen Thomas Sandell SIR/SAR* till Årets Formbärare 2020.

Läs motiveringen till Thomas Sandells utnämning  här

* Svenska inredningsarkitekters riksförbund (SIR) Sveriges Arkitekter (SAR)


För mer information

Nina Björby
Ordförande Kulturutskottet, Region Västerbotten
070-627 49 96, nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Cecilia Lindell
Strateg, externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bild: Nina Björby 

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige