Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Digitala lösningar och innovationer visas på mässa i Dorotea

Den 30 september och 1 oktober visar Region Västerbotten för första gången ett självkörande elektriskt fordon i Dorotea. Detta sker i samarbete med väg och transportforskningsinstitutet, Vti. På SmartBygd event och inlandsmässa i Dorotea visas även ett flertal nya innovationer, tekniska lösningar och digitala verktyg upp.

Det är Region Västerbottens projekt Smart landsbygd som är initiativtagare och bjuder in till event.Det självkörande elektroniska verktyget premiärvisas.

– Jag har åkt den och det känns förvånansvärt tryggt och säkert, säger en glad Pia Kristiansson.

Än så länge framförs de med en säkerhetsförare, men i framtiden är det tänkt att fordonet kör själv.

– Det här öppnar upp för en mängd möjligheter, där arbetspendling kan bli möjligt för längre sträckor, då det är möjligt att börja jobba när man sätter sig i fordonet. Fordonet är aldrig trött eller rattonykter och man räknar med högre säkerhet, berättar Pia Kristiansson, projektledare, Region Västerbotten.

Miljövinster

Fordonet i Dorotea ska bland annat underlätta för äldre att komma till vården eller besöka släkt och vänner. Även miljön är en stor vinnare med den här typen av fordon.

– Framtiden ser ljus ut då vi kanske kan få tillgång till kollektivtrafik igen i glesbygd och till lägre kostnader än tidigare. Drömmen är att befolkningen i Västerbotten ska kunna kalla på ett sådant här fordon när man vill åka, dvs anropsstyrd trafik istället för att åka efter tidtabell, säger Pia Kristiansson.

Mässans innehåll

Även drönare kommer visas upp genom projektet ”Morgondagens brevduvor” i samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Smarta lösningar för vård och omsorg i hemmet eller inom vården kommer också att visas upp under de två mässdagarna. Till exempel:

– Nytt i år är att SmartBygd samarrangerar eventet i Dorotea med Inlandets Teknikpark och ett antal kommuner där Inlandsmässan återuppstår, efter många års frånvaro. Lokala företag kommer visa upp sig i Dorotea och vi hoppas många tar chansen att komma, avslutar Pia Kristansson.

Mer information

Pia Kristiansson
Närsjukvården Södra Lappland
pia.kristiansson@regionvasterbotten.se
070-600 73 02

Presskontakt

Gabriella Bandling
Region Västerbotten
gabriella.bandling@regionvasterbotten.se
073-049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige