Gå direkt till innehåll
​Digitala mässor om framtidsyrken lockade stor publik

Pressmeddelande -

​Digitala mässor om framtidsyrken lockade stor publik

Över 200 personer deltog digitalt i Multibranscharenan och YH-mässan som arrangerades av Region Västerbotten under den gångna veckan. Syftet med mässorna var att öka förutsättningarna för en bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov, utbildningsutbud och elevers studie- och yrkesval.

– I oroliga tider är det viktigt att blicka framåt och bädda för framtiden, säger Tobias Thomson, strateg, Utbildning och Näringsliv vid Region Västerbotten. När effekterna av Covid-19 klingat av har vi all anledning att tro på ett fortsatt starkt näringsliv i Västerbotten där framväxten av nya branscher och en snabb digital utveckling innebär förändrade yrkesroller och nya kunskapskrav. Vi behöver fortsätta att lyfta denna utmaning och ytterligare stärka samarbetet mellan nyckelaktörer och intressenter, fortsätter Tobias Thomson.

Årets Multibranscharena lockade drygt 100 digitala deltagare från privat- och offentlig utbildningssektor, studie- och yrkesvägledare samt näringsliv. Här fick deltagarna ta del av kunskapshöjande föreläsningar och aktuella rapporter från bland annat Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen, Umeå universitet samt Svenskt Näringsliv. Dagen avslutades med två parallella branschseminarier där företag och organisationer informerade om sina framtida kompetensbehov. Deltagande företag under Multibranscharenan var Northvolt, Boliden och Komatsu Forest.

Stort intresse för YH-utbildningar 

Dagen efter Multibranscharenan arrangerades YH-mässan, i år i form av olika webinarier. Där presenterade utbildningsanordnare från Västerbotten och Norrbotten kommande YH-utbildningar och intresserade, potentiella studenter gavs möjlighet att ställa frågor. 13 enskilda webinarier erbjöds under dagen och antalet deltagare varierade mellan 25-35 personer på varje.

– Dessa yrkeshögskoleutbildningar har en stark uppbackning av näringslivet i regionen. Studenterna har stora möjligheter att få anställning direkt efter avslutad utbildning, de flesta stannar kvar på de företag där de genomfört sin praktik, säger Ulf Olofsson, rektor för Vuxenutbildningen i Skellefteå kommun och ansvarig för 8 utbildningar.

I höst startar 58 utbildningar som sträcker sig över 1-2 år, samt ett stort antal kortare fristående kurser vilket är en välkommen nyhet för i år. En stor del av utbildningarna erbjuds på distans och spänner över en rad olika områden, allt ifrån teknik och tillverkning till pedagogiskt arbete och media och design.

– Utbildningarna är eftergymnasiala och framtagna tillsammans med näringslivet, just för att innehålla det branscherna efterfrågar, berättar Stina Johansson som arbetar med näringslivsfrågor vid Region Västerbotten.

Se aktuellt utbud av Yrkeshögskoleutbildningar  www.yrkeshogskolan.se


För mer information:

Maria Kammerson
Samordnare Näringsliv och Utbildning, Region Västerbotten
070-657 57 46, maria.kammerson@regionvasterbotten.se


Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige