Gå direkt till innehåll
Mikaela Pallin, Daniel Lindmark, Hanna Isberg och Jennie Davidsson har tagit fram och håller i de digitala föräldrautbildningarna. Foto: Klas Sjöberg
Mikaela Pallin, Daniel Lindmark, Hanna Isberg och Jennie Davidsson har tagit fram och håller i de digitala föräldrautbildningarna. Foto: Klas Sjöberg

Pressmeddelande -

Digitala utbildningar ska stötta föräldrar i länet

Nu erbjuder Region Västerbotten digitala föräldrautbildningar i grupp. Föräldrar kan få stöd och hjälp i hur de kan hantera olika utmanande situationer i vardagen med barn samt hur de kan hjälpa barn som har oro eller lindrig ångest.

– Det här gör vi för att skapa mer tillgänglig och jämlik vård i Västerbotten. Genom digitala lösningar vill vi göra det lätt för föräldrar att få tillgång till vård oavsett var i länet de bor, säger Hanna Isberg, legitimerad psykolog, kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

Utbildningarna har utvecklats och hålls av personal från kontaktcentret, en verksamhet som startade i april förra året med syftet att göra det enklare för barn och unga samt deras vårdnadshavare att få kontakt med och hitta rätt i vården.

Hantera utmaningar

– Genom föräldrautbildningarna hoppas vi kunna möta upp föräldrar i ett tidigt skede med insatser. Fokus under utbildningarna är på föräldrastrategier och att föräldrarna ska få verktyg för att bemöta och hantera barnets utmaningar. Genom tidiga insatser hoppas vi också på sikt kunna förebygga svårare grad av psykisk ohälsa, säger Hanna Isberg.

De digitala utbildningarna riktar sig till föräldrar till barn i åldern sex till tolv år. Den som vill delta gör det genom att ringa kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten på telefon 1177, knappval 2. Om barnet redan har en pågående kontakt med en hälsocentral ska man i stället kontakta den behandlaren som hjälper en vidare.

Två utbildningar

Det finns för närvarande två utbildningar. I den ena utbildningen får föräldrar stöd och hjälp i hur de kan hantera olika utmanande situationer i vardagen med barnet. Det kan till exempel handla om att skapa rutiner för sömn, mat eller andra aktiviteter. Det kan också handla om att förebygga vardagskonflikter.

Den andra utbildningen riktar sig till föräldrar som har barn med oro eller lindrig ångest. I den utbildningen får föräldrar strategier i hur de kan hjälpa barnet hantera sin oro.

Utbyte av erfarenheter

Varje utbildning består av fyra till fem digitala träffar i grupp tillsammans med två psykologer. Varje träff har ett tema som psykologerna berättar om. Föräldrarna får också övningar och uppgifter som de kan arbeta med hemma tillsammans med barnet.

De digitala träffarna är också en chans att diskutera och utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situationer.

– Under utbildningarna kommer föräldrar få arbeta aktivt både på egen hand och i grupp. De kommer få tillgång till material på en digital plattform och vi hoppas att föräldrarna kommer jobba vidare även efter avslutad utbildning. Om du som förälder är osäker på om det här är något som passar er eller om ni har behov av annat stöd, hör av er till oss så guidar vi er vidare, säger Hanna Isberg.

Läs mer på 1177.se/digital-foraldrautbildning

Mer information

Hanna Isberg
Legitimerad psykolog, kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten
Region Västerbotten
076-837 81 61
hanna.isberg@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 70 89
lotta.norlander@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige