Gå direkt till innehåll
Elin Bergarp, projektledare Digital Transformation för God och nära vård.
Elin Bergarp, projektledare Digital Transformation för God och nära vård.

Pressmeddelande -

​Digitaliseringsprojekt i södra Lappland

I ett projekt som heter Digital Transformation för God och nära vård kommer varje kommun i södra Lappland tillsammans med Region Västerbotten få möjligheten att införa hemmonitorering och två nya digitala lösningar. Först ut är Åsele, Dorotea och tätt därefter följer Lycksele, Malå och Vilhelmina.

Inom omställningen mot God och nära vård i södra Lappland pågår flertalet olika projekt. Ett av dem är Digital transformation som syftar till att hjälpa verksamheterna att ställa om till mer digitala arbetssätt.

– Vi vill hjälpa vården och omsorgen att ställa om på ett långsiktigt och hållbart sätt, säger Elin Bergarp, projektledare.

Hemmonitorering
När en patient får hemmonitorering innebär det att patienten själv kan utföra vissa mätningar i hemmet. På så vis kan avvikelser upptäckas tidigt och vissa sjukhusbesök kan undvikas. Hemmonitorering kan passa bra för personer med exempelvis hjärtsvikt eller diabetes. Det innebär också att patienter kan spendera mer tid i hemmet och mindre tid på sjukhus och hälsocentraler.

Digitalisering  en hjälp på vägen
Digitala hjälpmedel kan handla om exempelvis digitala nycklar, nattillsyn eller automatisk medicindispenser.

– Det digitala ska inte ersätta människorna. Digitala hjälpmedel gör oss mer effektiva och avlastar. Så de som arbetar i vård och omsorg kan göra det som bara just människor kan göra, se behov, ge personlig vård och stöd och finnas där för människor, säger Elin Bergarp.

– Det är inspirerande att vara med och följa den digitala och tekniska utvecklingen inom vård och omsorg. Det är inte alltid enkelt eller lätt med förändring men den digitala utvecklingen är viktig för att små inlandskommuner som Åsele ska trygga framtidens behov av god vård och omsorg. Digitaliseringsprojektet ger unik möjlighet att prova oss fram och hitta lösningar som blir bra och gynnsamma för både omsorgstagare och våra medarbetare, säger Eva-Lena Johansson, socialchef i Åsele.

Samverkan mellan kommun och region
En viktig del i arbetet mot en God och nära vård är en god samverkan mellan kommuner och regionen. Det är för att patienten ska få en positiv upplevelse och för att resurser ska användas på ett effektivare sätt.

– Det är inspirerande med samverkan mellan kommun och region! Samverkan utmanar våra begränsningar och öppnar ögonen för nya möjligheter, säger Eva-Lena Johansson.

Mer information
Elin Bergarp
Projektledare
073-023 90 25

Presskontakt
Victoria Bertilsson
Kommunikatör
Region Västerbotten
Närsjukvård södra Lappland
073-820 99 64

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige