Gå direkt till innehåll
Påverkan på klimatet blir 300 gånger mindre om du dricker vatten från kran istället för att köpa det på flaska.
Påverkan på klimatet blir 300 gånger mindre om du dricker vatten från kran istället för att köpa det på flaska.

Pressmeddelande -

​Dricksvatten i fokus under hållbarhetsveckan

På måndag börjar SEE hållbarhetsveckan i Västerbotten som i år lyfter vikten av rent dricksvatten. Region Västerbotten erbjuder i vanlig ordning ett antal olika hållbara aktiviteter för sina medarbetare.

De senaste åren har tillgången till vatten förändrats, exempelvis är grundvattennivåerna låga på många platser i Sverige. Sverige har hittills, med vissa undantag, haft gott om vatten och vi måste ta hand om det för att det ska förbli så. Dricksvatten är vårt viktigaste och mest kontrollerade livsmedel som vi har tillgång till dygnet runt, direkt ur kranen.

– Alla kan göra någonting för att vi ska fortsätta att ha ett bra vatten och dessutom minska miljö- och klimatpåverkan, säger Karin Modig, miljösamordnare i Region Västerbotten.

Genom att dricka vatten från kranen istället för på flaska minskar antalet plastförpackningar och påverkan på klimatet blir 300 gånger mindre.

Det vatten som vi använder och spolar ut i avloppet renas i kommunens reningsverk innan det skickas ut i sjöar och vattendrag igen. Rening sker framförallt av partiklar, syreförbrukande material, kväve och fosfor, men reningsverken klarar inte att ta hand om allt.

Så här kan du bidra till rent och friskt vatten:

  • Se till att miljöfarliga kemikalier inte hamnar i avloppet. Lämna färgrester, lösningsmedel och andra kemikalier som farligt avfall.
  • Lämna in gamla läkemedel eller läkemedel du inte använder till apoteket.
  • Spola inte ner föremål som tops eller tamponger i avloppet.
  • Välj miljömärkta produkter, tandkräm och deodorant utan triklosan (bakteriedödande ämne).
  • Undvik bakteriedödande kläder. Vissa träningskläder innehåller exempelvis bakteriedödande silverjoner. De giftiga silverjonerna tvättas ur kläderna, hamnar i avloppet och skadar miljön.
  • Laga kranar och toaletter som läcker.
  • Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska.

  • Hållbara aktiviteter för regionens medarbetare
    Region Västerbotten erbjuder ett antal hållbara aktiviteter under veckan till sina cirka 10 000 medarbetare. Alla personalmatsalar i länet har klimatberäknade menyer under veckan och de som vill har möjlighet att ordna klädbytardagar på arbetsplatsen. För att sprida kunskap om hållbarhet har alla tillgång till en webbaserad miljöutbildning och tipsfrågor som kan göras tillsammans på arbetsplatsen.

    – Det finns ett stort utbud av aktiviteter runt om i länet och jag hoppas att alla tar tillfället i akt och deltar, säger Karin Modig.

    Om SEE hållbarhetsvecka
    SEE hållbarhetsvecka är ett arrangemang som hålls i Västerbottens och Norrbottens län under vecka 38. SEE står för social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling och målet är att sprida livskraftiga, kreativa och goda exempel på hållbar utveckling.

    I Västerbotten anordnas SEE hållbarhetsvecka av Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå Universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Nolia AB.

    Aktiviteter för invånare i Västerbotten under SEE hållbarhetsvecka

    SEE-magasinet webbversion

    Mer information
    Karin Modig
    Miljösamordnare
    Region Västerbotten
    090-785 32 98

    Presskontakt
    Linn Johansson
    Kommunikationsstaben
    Region Västerbotten
    072-214 43 47
    linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Bildbank

    Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

    Kontakter

    Thomas Jonsson

    Thomas Jonsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
    Petra Olgarsson

    Petra Olgarsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
    Daniel Marklund

    Daniel Marklund

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
    Thomas Hartman

    Thomas Hartman

    Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

    Jessica Larsson Svanlund

    Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
    Anja Hansen Knutsson

    Anja Hansen Knutsson

    Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
    Gabriella Bandling (föräldraledig)

    Gabriella Bandling (föräldraledig)

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

    Region Västerbotten

    Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

    Region Västerbotten
    Regionens hus, Köksvägen 11
    90189 Umeå
    Sverige