Gå direkt till innehåll
Exportdagen 2020 gör nedslag i Brexit

Pressmeddelande -

Exportdagen 2020 gör nedslag i Brexit

Den 26 november är det dags för Exportdagen 2020 – en eftermiddag i digitalt format riktad mot Västerbottens exporterande företag.
Huvudfokus kommer att vara den högaktuella frågan om innebörden av Brexit i och med Storbritanniens utträde ur EU som ägde rum i januari 2020.
I programmet medverkar bland annat representanter från utrikesdepartementet, företag och Region Västerbotten. Arrangörer är Regional Exportsamverkan i samarbete med Västerbottens Handelskammare.

– Det är glädjande att vi för 12:e året i rad har förmånen att få vara med och arrangera Exportdagen. I dessa tider behöver vi se bortom pandemin, blicka framåt men också förstå hur utmaningar kan hanteras. Inte minst då vi närmar oss årsskiftet och då den sk. övergångsperioden av Brexit lider mot sitt slut, säger Aurora Pelli, Region Västerbotten.

Exporten är mycket viktig för tillväxten i Västerbotten och det totala exportvärdet uppgår till 53 miljarder kronor, vilket rankar länet högt jämfört med andra län i Sverige. Storbritannien är en viktig exportmarknad för de västerbottniska företagen och många kommer att påverkas av Brexit. Därför är Exportdagen 2020 av extra stor vikt.

Syftet med årets Exportdag är att lyfta frågeställningar och ge exportföretag handfasta tips, råd och rekommendationer om hur de på bästa möjliga vis kan ställa om och gå tillväga för att bibehålla fortsatt exporthandel med Storbritannien.

– Det händer mycket i vår omvärld nu som påverkar förutsättningarna för våra exporterande företag. Coronapandemin, valet i USA och inte minst Brexit skapar nya utmaningar som vi behöver anpassa oss till, säger Anders Hjalmarsson, Vd på Västerbottens Handelskammare.

Under dagen medverkar bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Johan Nylund, exportchef på Polarbröd och Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör vid Region Västerbotten.

Exportdagen är ett årligt återkommande arrangemang som riktar sig mot Västerbottens exportföretag- och organisationer och arrangeras av Regional Exportsamverkan i samarbete med Västerbottens Handelskammare. Med anledning av coronaläget genomförs arrangemanget digitalt.

Mer information och anmälan

Kontakt

Aurora Pelli
Enhetschef Näringsliv och Utbildning, Region Västerbotten
070-611 57 77, aurora.pelli@regionvasterbotten.se 

Anders Hjalmarsson
Vd, Västerbottens Handelskammare
070-556 39 05, anders.hjalmarsson@handelskammaren.ac

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige