Gå direkt till innehåll
Tävlingsarrangörerna Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist och Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg vid Folktandvården Västerbotten. Foto: Malin Emilsson Nilsson
Tävlingsarrangörerna Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist och Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg vid Folktandvården Västerbotten. Foto: Malin Emilsson Nilsson

Pressmeddelande -

Fantasifull kampanj vill stärka barns tandhälsa

Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten står inför stora utmaningar enligt siffror från Socialstyrelsen. Folktandvården i Region Västerbotten försöker vända den negativa trenden genom att bland annat arrangera den fantasifulla tävlingen "Tandhajpen" för elever i årskurs fyra.

Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten följer inte samma goda utveckling som i resten av Sverige enligt siffror från Socialstyrelsen. I syfte att förbättra situationen arrangerar Folktandvården i Region Västerbotten den fantasifulla tävlingen "Tandhajpen" för tredje året i rad som ett led i att lära barn vikten av god tandhälsa. Tävlingen riktar sig till elever och klasser i årskurs fyra i länet, och är en av många hälsofrämjande insatser mot barn och ungdomar som Folktandvården Västerbotten gör, och hela tiden utvecklar.

– Ett av målen med Tandhajpen är att få barn i nio- till tioårsåldern att lära sig om tandhälsa. Genom samarbete och kreativitet med kompisar, hoppas vi att barnen ska uppmuntras att tänka på tandvårdens betydelse på ett annorlunda och engagerande sätt, berättar Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg och initiativtagare till tävlingen.

Tävlingsuppdraget går ut på att beskriva varför tänder har betydelse för hälsa, överlevnad och välbefinnande för ett djur eller en människa och kan gestaltas på valfritt sätt. De två tidigare åren lämnades många kreativa bidrag in – allt ifrån spel, teckningar, sång och videor till en jättetand i papier-maché.

Vill väcka intresse och inspirera

En av höjdpunkterna i Tandhajpen är att en klass har chans att vinna ett kostnadsfritt besök på Lycksele Djurpark. Tanken är även att väcka ett intresse för tandhälsa genom att koppla samman människors och djurs välbefinnande och överlevnad.

– Tandhälsa är inte bara viktigt för våra tänder, utan har en stor påverkan på vår generella hälsa och välmående. Genom Tandhajpen vill vi inspirera barnen att lära sig mer om tandvård, samtidigt som vinnarna får en rolig och lärorik upplevelse på djurparken, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.

– Vi hoppas och tror att våra olika initiativ ger resultat och att vi inom en snar framtid ser en förbättrad tandhälsa bland barn och ungdomar i Västerbotten, tillägger Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist.

Läs mer om tävlingen på Tandhajpens webbplats

Mer information:
Karin Sunnegårdh-Grönberg
Tandvårdsstrateg
Folktandvården Västerbotten
070-274 37 30
karin.sunnegardh@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Malin Emilsson Nilsson
Kommunikationsstaben
073-091 54 81
malin.emilsson.nilsson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige