Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler erbjuds en tredje dos

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att fler ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Region Västerbotten inleder inom kort arbetet med att vaccinera nästa grupp med dos tre.

Region Västerbotten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om turordning där de som riskerar att bli svårast sjuka ska skyddas först. De grupper som prioriteras härnäst är personer som är födda 1942–1956. Även personal inom hemsjukvård och hemtjänst samt vid särskilda boenden för äldre kommer att prioriteras.

– Vi har kommit en bra bit med den första gruppen som erbjuds dos tre, men vi vill hinna vaccinera fler innan vi släpper på hela nästa grupp. Boka en tid på en gång om du har hemtjänst eller är född 1941 eller tidigare. Just nu finns det gott om lediga tider runtom i länet, men när nästa grupp släpps på för dos tre kan det bli svårare att få en tid, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Sedan tidigare rekommenderas en tredje dos till personer som är födda 1941 eller tidigare, personer med hemsjukvård eller hemtjänst samt till alla som bor på särskilt boende för äldre.

Regionens plan för dos tre

Arbetet med att vaccinera personal inom hemsjukvård och vid särskilda boenden för äldre startar så snart som möjligt, efter verksamheternas förutsättningar. De vaccineras på sina arbetsplatser.

Bokningen för personer som är födda 1942–1956 samt personal inom hemtjänst kommer preliminärt att öppna under vecka 45. De kommer att kunna vaccinera sig på hälsocentraler eller på central vaccinationsmottagning. Det går inte att boka en tid eller komma på drop in än.

Det ska ha gått minst sex månader mellan den andra och den tredje dosen.

– Vi har goda möjligheter att snabbt starta upp vaccinationen av personal inom hemsjukvård och vid särskilda boenden för äldre. Vi behöver däremot vänta lite med de som ska vaccineras på hälsocentralerna för att de allra äldsta och sköraste ska hinna vaccinera sig först, säger Ronny Lestander.

Vänligen respektera prioriteringsordningen. Bokar du en tid trots att du inte tillhör en grupp som vaccineras just nu kommer tiden att avbokas. Alla som vill kommer att få vaccin.

Planering för framtida grupper

Region Västerbotten har inlett planeringen för resten av befolkningen som ska få en tredje dos. Mer information kommer efter att Folkhälsomyndigheten gett besked om ytterligare prioriteringsordning.

– Det vi kan säga nu är att det är väldigt stora grupper som ska erbjudas en tredje dos. Därför kan det hända att det inte finns tid för alla direkt när en grupp släpps på. Vissa kan få vänta lite på att få en tid, men alla som vill kommer att få sin tredje dos, säger Ronny Lestander.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige