Gå direkt till innehåll
Att ta det lugnt och använda skyddsutrustning kan minska risken för skador vid projekt hemma. Foto:Mostphotos
Att ta det lugnt och använda skyddsutrustning kan minska risken för skador vid projekt hemma. Foto:Mostphotos

Pressmeddelande -

Fler olycksfall hemma under sommaren

Under semestern passar många på att arbeta med huset eller trädgården. Det märks vid länets akutmottagningar med ökade fall av bland annat handskador.

-Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa, säger Hans Bergmark, ST-läkare vid ortopeden på Skellefteå lasarett.

Under sommaren brukar fler barn och ungdomar komma till länets akutmottagningar efter olyckor från lek och bus, ofta där studsmattor är inblandade. Men även vuxna kommer med skador som kan kopplas ihop med säsongen.
- Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark som även arbetar vid akutmottagningen vid Skellefteå lasarett.

I år stannar fler hemma under sin semester på grund av den nuvarande pandemin. Det kan betyda att antalet skador av denna typ kan bli högre i år.
- Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli. De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg, säger Hans Bergmark.


Hoppas på färre trafikolyckor
Förutom de typer av olyckor som tidigare nämns ökar antalet uttorkade äldre patienter och personer som druckit för mycket alkohol. Hans Bergmark hoppas länets invånare får en bra sommar och att få behöver besöka en akutmottagning, samtidigt som de ska känna sig trygga med att vården finns om det behövs.

-Jag hoppas särskilt att det inte blir så många trafikolyckor i år, speciellt där motorcyklar är involverade. Jag blir själv orolig när jag ser personer köra moped med sandaler eller motorcykel utan motorcykelställ. En olycka kan hända fort, säger Hans Bergmark.


Ring 1177
För att invånarna ska veta var de kan få hjälp är rekommendationen under sommaren, precis som resten av året, att ringa 1177 först om det inte handlar om en livshotande situation. Då får de hjälp av en erfaren sjuksköterska som bedömer behovet av vård, ger råd och vägleder till lämplig mottagning om det behövs.

-Och sedan är det självklart väldigt viktigt att vi alla i Västerbotten fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Håll avstånd i sommar och träffas gärna utomhus, säger Hans Bergmark.


Mer information


Hans Bergmark
ST-läkare vid ortopeden på Skellefteå lasarett
hans.bergmark@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
090- 785 72 26
madelene.holmgren@regionvasterbotten.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige