Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt ökande smittspridning av covid-19

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Västerbottens län. Det har även setts enstaka fall av influensa. Nu är det viktigt att man stannar hemma när man är sjuk och att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd.

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 fortsatt att öka, och än finns inga tecken på att den avtar. Smittförebyggande åtgärder införs på länets sjukhus och vaccination mot covid-19 och influensa pågår för fullt. Just nu vaccineras de grupper som rekommenderas vaccination.

– För de flesta innebär covid-19 inte längre en allvarlig sjukdom, men det finns fortfarande de som blir så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd genom att vaccinera sig. Det uppdaterade vaccinet som används är dessutom anpassat efter de virusvarianter som cirkulerar just nu, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Övriga, som inte hör till någon av de grupper som rekommenderas vaccination, erbjuds vaccin från och med den 4 december.

Influensan på väg

Utöver covid-19 finns det flera andra luftvägsinfektioner som brukar spridas under vintersäsongen. Förra året var det även en omfattande smittspridning av både influensa och RS-virus.

– Vi har börjat se enstaka fall av influensa, men vi kan inte säga att influensasäsongen är här än. Även här är det viktigt att de som riskerar att bli allvarligt sjuka och de som arbetar inom vård- och omsorg passar på att vaccinera sig, säger Maria Marklund.

Region Västerbotten har hittills haft ett fall av RS-virus den här säsongen.

Stanna hemma vid sjukdom

För att minska risken att bli sjuk gäller samma råd för alla luftvägsinfektioner.

– Det är viktigt med god handhygien, att man tvättar händerna ofta och noga. Undvik också att röra vid ögon, näsa och mun. Och träffa inte personer som du vet är sjuka, säger Maria Marklund.

Den som är sjuk bör hålla sig hemma för att minska risken att smitta andra.

– Tänk framför allt på att det inte är läge att hälsa på äldre släktingar eller spädbarn om du har förkylningssymtom, eftersom de hör till de grupper som kan få en svårare sjukdom. Tänk på de omkring dig och vänta tills du känner dig frisk igen, säger Maria Marklund.

Mer information
Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige