Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälsocentralen i första hand – även vid akuta besvär

Akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus ser nu ett ökat inflöde av patienter som egentligen skulle ha vänt sig till sin hälsocentral på dagtid. Region Västerbotten uppmanar därför länets invånare att i första hand vända sig till sin hälsocentral på dagtid.

På hälsocentralerna finns vårdpersonal med specialistkompetens inom omvårdnad och allmänmedicin. Där tar man om hand om skador och sjukdomar som behöver omedelbar åtgärd men inte är livshotande.

– I hälsocentralernas uppdrag ingår att ta hand om akuta sjukdomar eller skador som uppkommer på dagtid. Blir man sjuk och behöver vård på dagen ska man vända sig till sin hälsocentral. Man ska inte vänta till kvällen och åka till akutmottagningen eftersom de prioriterar de mest sjuka och då ofta inte har möjlighet att ta emot primärvårdspatienter som inte behöver akut vård, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef Primärvård öst, Umeå.

Primärvårdsjouren i Umeå har sedan måndag den 20 juni tillfälligt stängt på vardagar. Det har dock inträffat att personer kommit dit på dagtid i tron att det är öppet.

– Vi vill uppmana till att använda regionens tjänst Hälsodigitalen eller ringa telefonnummer 1177 innan man åker till primärvårdsjouren eller akutmottagningen. Då får man en bedömning av sina besvär och blir hänvisad rätt, säger Karl-Gustav Forsberg.

Fakta – gör så här för att söka vård i sommar
Om du eller någon närstående blir sjuk eller får en skada, gör så här:

  • Besök webbplatsen 1177.se. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och när du ska söka vård.
  • Kontakta din hälsocentral genom att logga in på 1177.se eller ringa.
  • Chatta med en sjuksköterska via regionens tjänst Hälsodigitalen. Du får hjälp att bedöma dina symtom, råd om vilken vård du behöver och vägledning vidare i vården om det behövs. Chatten är öppen dagtid på vardagar och helger, men du kan påbörja ditt ärende närsomhelst under dygnet. Du når tjänsten via 1177.se.
  • Ring telefonnummer 1177. Du får prata med en sjuksköterska som ger dig råd och vägleder dig rätt i vården. Öppet dygnet runt.

Har du besvär som inte kan vänta ska du aldrig tveka att ta kontakt med vården. Om det är fara för livet, ring 112.

Läs mer på 1177.se/vasterbotten/sommar-2022

Mer information
Karl-Gustav Forsberg
Verksamhetschef Primärvård öst, Umeå
Region Västerbotten
070-327 35 09
KarlGustav.Forsberg@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Therese Erixon
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 35
therese.erixon@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige