Gå direkt till innehåll
Hälsodigitalen blir 1177 direkt Västerbotten

Pressmeddelande -

Hälsodigitalen blir 1177 direkt Västerbotten

Regionen fortsätter att utveckla vägar in till vården. Nu byter den digital tjänsten Hälsodigitalen, där invånare kan chatta med vårdpersonal alla dagar i veckan, namn till 1177 direkt Västerbotten.


Sedan starten hösten 2021 har mer än 30 000 ärenden kommit in till vården via Hälsodigitalen. Efter god respons från regionens invånare blir den nu en del av 1177 i Västerbotten.

– 1177 är ett av Sveriges mest välkända varumärken och har ett stort förtroende. Namnbytet hjälper till att kommunicera tjänsten till våra invånare som redan vet vilken kunskap som finns bakom namnet, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör.

– Namnbytet blir ett naturligt steg i riktningen mot att 1177 ska vara en ingång och startpunkt till vård och hälsa för invånaren, säger Karina Salomonsson verksamhetschef för telefonrådgivningen i Västerbotten.


Hjälper patienter hela vägen
I dagsläget arbetar åtta sjuksköterskor och fem läkare med tjänsten, som är en viktig del i att alla invånare ska ha en bra och jämlik vård. 1177 direkt Västerbotten kan öka tillgängligheten och invånaren kan starta sitt ärende dygnet runt och få anpassade råd. Vill invånaren även chatta med vården är den bemannad dagtid sju dagar i veckan

Den går fortsättningsvis att nå både via 1177.se eller genom den uppdaterade nya appen 1177 direkt Västerbotten, som inom kort är sökbar där appar finns. Invånare kan även nå tjänsten genom ett knappval när hen ringer 1177 eller sin hälsocentral.

– Vår ambition är att hjälpa patienten hela vägen. 1177 direkt Västerbotten kompletterar den vårdkedja som finns och som guidar patienter rätt. Om personalen bedömer att det behövs ett fysiskt möte så kan vi boka in det, säger Karina Salomonsson.

Stora fördelar för både invånare och vården
I samband med namnbytet får tjänsten även en uppdatering som förenklar användningen. Förhoppningen är att fler invånare ska få upp ögonen för tjänsten.

Utöver att hjälpa invånare till rätt vård och minska trycket på exempelvis hälsocentraler kan 1177 direkt Västerbotten även öka regionens attraktion som arbetsgivare eftersom den erbjuder medarbetare att jobba på distans.

Samarbeten för invånare
Under våren lanserar fler regioner samma tjänst och det ger möjlighet till samarbeten, precis som inom telefonrådgivningen. Något som kan ge positiva effekter för invånare som använder tjänsten.

– Vi skulle kunna hjälpas åt om någon region har långa köer eller sjukfrånvaro. Det kan göra att invånare snabbare kan få hjälp. Det är något vi tittar på lite längre fram, säger Karina Salomonsson.

Mer information
Karina Salomonsson
Verksamhetschef 1177 Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 07 51

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 26


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige