Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Högt tryck på 1177 Vårdguiden på telefon

1177 Vårdguiden på telefon upplever just nu ett högt tryck. En bidragande orsak är att invånare ringer för att försöka boka tid för vaccination mot influensa och covid-19. Bokning av tid för vaccination ska i första hand göras genom webbsidan 1177.se och i andra hand genom att ringa till en hälsocentral.

– Just nu är trycket på 1177 Vårdguiden på telefon väldigt högt och de som behöver sjukvårdsrådgivning får vänta länge. Vi vädjar därför till alla som vill vaccinera sig att leta rätt på aktuell information om vad som gäller där du vill vaccinera dig. Det finns på webbplatsen 1177.se. Du kan inte ringa till 1177 för att få hjälp med bokning av vaccination eller information om drop in-tider. Till 1177 kan du ringa dygnet runt om du är sjuk, var du än är i landet. Sjuksköterskorna som svarar bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och vägleder till lämplig vårdmottagning när det behövs säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Region Västerbotten.

Alla hälsocentraler har inte tidsbokning för influensa, utan vissa har drop in. Sök efter din hälsocentrals sida på webbsidan 1177.se/hitta-vard. På din hälsocentrals sida finns information under rubriken ”Aktuellt”. Alla hälsocentraler ska erbjuda tidsbokning för vaccination mot covid-19.

Så bokar du tid

Du som har en e-legitimation, såsom BankID eller Freja eID Plus ska i första hand använda e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se för att boka tid för vaccination. För att boka tid loggar du in med e-legitimation och väljer din hälsocentral under “Hälsoval”. Därefter väljer du någon av e-tjänsterna ”Boka tid för vaccination mot covid-19” eller ”Boka tid för vaccination mot influensa”. Följ sedan instruktionerna. Vill du boka tid på en annan hälsocentral än den du är listad på söker du upp den under “Mottagningar”.

Du som inte har en e-legitimation kan ringa din hälsocentral för att boka tid.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för information om drop in-tider eller hjälp med tidsbokning.

– Eftersom det är många som ska boka tid är det viktigt att alla som kan bokar genom att logga in på 1177.se. Då blir det lättare för dem som behöver komma i kontakt med sin hälsocentral eller som behöver sjukvårdsrådgivning från 1177. Be gärna någon närstående om hjälp med bokning på nätet, ifall du behöver det, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Antalet tider är begränsat. Om tiderna är slut kan du försöka igen om ett par dagar.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Karina Salomonsson
Verksamhetschef 1177 Vårdguiden på telefon Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 07 51

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige