Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klamydiamåndag ska få fler att testa sig

Två måndagar i februari är det klamydiamåndag i Västerbottens län. Dagarna ska öka uppmärksamheten om könssjukdomen och få fler att gå och testa sig, även om man inte har symtom.

Måndag den 5 februari och den 12 februari är det klamydiamåndag i länet. Syftet är att få fler att testa sig, och därmed hitta fler fall av klamydia hos personer som inte vet att de har sjukdomen. Det finns också ökade möjligheter att testa sig runtom i länet .

– Klamydia orsakas av en bakterie och är den vanligaste könssjukdomen. Många som smittas får inga symtom, men kan ändå sprida sjukdomen vidare, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Färre män som testar sig

Under 2023 konstaterades 713 fall av klamydia i Västerbottens län, varav 311 var män och 402 var kvinnor. Statistiken avser juridiskt kön.

Antalet fall under 2023 var något färre än föregående år, men smittskyddsläkare Maria Marklund önskar ändå att fler provtar sig:

– Det är vanligt att vara symtomfri med klamydia. Därför är det viktigt att lämna prov efter sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. Den eller de du har haft sex med bör också testa sig.

Andelen positiva är högre bland män, vilket kan tolkas som att det är färre i den gruppen som provtar sig.

Kan få allvarliga konsekvenser

Även om klamydia inte alltid ger symtom, kan det leda till andra komplikationer och följdsjukdomar.

– En obehandlad klamydiainfektion kan bland annat orsaka inflammation i äggledare eller bitestiklar. Det kan senare påverka möjligheten att få barn, säger Nirina Andersson, överläkare på hud och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Det bästa sättet att skydda sig mot klamydia är att använda kondom under hela samlaget.

I Västerbotten går det att testa sig för klamydia på hälsocentraler, ungdomsmottagningar, studenthälsan på Umeå universitet, hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus samt via nätet på klamydia.se. Provtagningen är gratis, och för den som visar sig ha klamydia är också behandlingen gratis.

Mer information
Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige