Gå direkt till innehåll
Anna Sundström Lindmark, författare.
Anna Sundström Lindmark, författare.

Pressmeddelande -

”Kommunen har stängt” – en litterär promenad via app

Välkommen till en litterär promenad i Robertsfors som du upplever med din mobiltelefon. Sju lokala författare har placerat ut texter längs en promenad som startar och slutar vid kommunhuset. Flera av författarna har läst in sina texter och temat är ”Kommunen har stängt”.

– Det var nu säkert tio år sedan som jag betraktade en lapp på dörren till Robertsfors kommunhus som berättade att kommunen var stängd. En del av mig förstod visserligen att innebörden avsåg själva byggnaden, medan en annan del av mig som tolkar alla ord bokstavligt såg framför mig hur hela det territoriella området var avspärrat, och då började förstås fantasierna ta fart, säger Anna Sundström Lindmark, författare.

Ett unikt verk

Nu har en grupp lokala författare samlats kring temat och tolkat det genom sina egna texter. Texterna är olika i såväl litterär form som omfattning, men den gemensamma utgångspunkten är att kommunen helt enkelt har stängt.

Medverkande författare är Anna Sundström Lindmark, Sara Wikman, Lars-Göran Halvdansson, Holger Söderström, Viktor Johansson, Svante Bäckström och Karin Smirnoff.

Det här är första gången i härlitt som det publiceras ett nytt, litterärt verk skrivet av en grupp författare på ett gemensamt tema. Verket som helhet är unikt och kan bara upplevas genom härlitt och genom att läsaren tar sig runt den litterära promenaden på plats i Robertsfors. Promenaden är framtagen av Robertsfors bibliotek, författare i Robertsfors kommun samt Regionbibliotek Västerbotten.

Så här gör du

Texterna låser du upp genom appen härlitt, på specifika platser längs promenaden. När du låst upp en text kan du ta del av den igen från en annan plats. Promenaden är ca 2 km lång och tillgänglig för rullstol och barnvagn.
härlitt utvecklas av Regionbibliotek Västerbotten och kan hämtas kostnadsfritt där appar laddas ner.

”Kommunen har stängt” är tillgänglig från och med början av juli.

Här kan du se fler nyheter i sommar: https://www.instagram.com/harlittapp/

Om härlitt

I härlitt synliggörs litteratur och författarskap i Västerbotten.
härlitt syftar till att:

 • ge mervärde till litteraturen och läsupplevelsen
 • synliggöra det litterära landskapet i Västerbotten
 • undersöka hur litterärt berättande fungerar när det publiceras i ett mobilt format och har direkt koppling till en plats 


   Om de medverkande författarna

   Holger Söderström
   Jag är en, än så länge, pigg pensionär i Bygdeå. En stor del av fritiden, förutom att skriva böcker, går åt till ideellt arbete. Jag har gjort flera faktaböcker och dokumenterat många byar i Robertsfors kommun.

   Lars-Göran Halvdansson
   Från praktiskt jobb på verkstadsgolvet till journalistik och författarskap. Det är aldrig för sent att hitta rätt! Att sikta mot stjärnorna är inte fel – såvida man inte hamnar i ett svart hål…

   Karin Smirnoff
   Jag är en late bloomer, mina barn skulle snarare säga boomer. Men ju äldre jag blir, desto bättre går det. Efter fyra romaner skriver jag fortsättningen på Millenium. Sedan ska jag göra något helt annat.

   Sara Wikman
   En tycker jag är rolig, en annan jag är rå, några att jag är bra på att hitta på. Någon säger: för många ord. Jag svarar: det krävs för att hitta mitt perfekta mord. Ge akt på smygande vibrationer vid bron.

   Svante Bäckström
   Jag försöker vara ett filter, en sil, en bottenventil, där vår tids bekymmer får passera, och hamna i andra tider, andra världar, i hopp om någon slags klarhet. I min text upphör kommunen med en undran: Vem är jag egentligen till för?

   Anna Sundström Lindmark
   Jag är en drömmare med öppna ögon. Jag är en sån som skriver. I min dikt begrundar jag livets värde i en helt vanlig kommun och huruvida dess existens borde bli mer storslagen. Kanske ett namnbyte skulle imponera på omvärlden?

   Viktor Johansson
   Jag är en obskyr cineast som jobbar på att uppfinna egna mystiska subkulturer. Med min diktsvit vill jag på ett svarthumoristiskt sätt belysa den lilla kommunen mitt i världen, mitt i tiden, mitt i skiten.


   För mer information

   Susanne Ljungström
   Biblioteksutvecklare, Region Västerbotten
   Regional utveckling, Regionbibliotek Västerbotten
   070-328 41 35, susanne.ljungstrom@regionvasterbotten.se


   Presskontakt

   Cecilia Lindell
   Strateg Externa relationer, Region Västerbotten 
   070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se   Ämnen

   Regioner


   Bildbank

   Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

   Kontakter

   Thomas Jonsson

   Thomas Jonsson

   Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
   Petra Olgarsson

   Petra Olgarsson

   Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
   Daniel Marklund

   Daniel Marklund

   Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
   Thomas Hartman

   Thomas Hartman

   Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

   Jessica Larsson Svanlund

   Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
   Anja Hansen Knutsson

   Anja Hansen Knutsson

   Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
   Gabriella Bandling (föräldraledig)

   Gabriella Bandling (föräldraledig)

   Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

   Region Västerbotten

   Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

   Region Västerbotten
   Regionens hus, Köksvägen 11
   90189 Umeå
   Sverige