Gå direkt till innehåll
Konstutställning på Galleri Alva visar finrum och fulrum

Pressmeddelande -

Konstutställning på Galleri Alva visar finrum och fulrum

"Allt är inte kattguld som glimmar" är titeln på John Rasimus utställning på Galleri Alva i Umeå. Utställningen öppnas med vernissage på fredag 24 september kl.12:00 och fortsätter till den 19 oktober. Utställningen visar ett finrum och ett fulrum som spärrats av genom ett staket – ett träsnitt på papper. Vi får vistas i finrummet och se in i en kreativ röra i fulrummet där allt ser ut att vara på väg upp för väggarna eller…ned…

”Vi lever i en tid av överproduktion där vackra och fina saker görs billigt på löpande band och förlorar sitt värde i skräphögarna. Men att ta sig tiden att stanna upp, vända och se objektet i handen kanske det visar sig att allt inte är kattguld trots allt.” John Rasimus Falun 21 oktober 2020

Om konstnären
John Rasimus
är född 1969 i Lund men uppvuxen i Dalarna. Han började arbeta på konstgrafiska verkstaden i Falun 1987 och har sedan dess gått ett antal olika konstutbildningar, från konstnärlig grundutbildning vidare till The Art Students League NYC, Dramatiska institutet, Fri konst och Nya media vid Göteborgs universitet samt Umeå konsthögskola MFA 1996. Detta blir John Rasimus första utställning i Umeå sedan 1996.

Många av John Rasimus utställningar byggs som installationer av träsnitt där du finner hus, broar, staket och "random skräpobjekt", tryckta träsnitt som viks till sin form för att skapa en slags scenografi i utställningsrummet. I flera av hans utställningarna visas även de MDF-skivor och själva tryckblock som används för att trycka med. De hängs eller blir stående i rummet eller fästs mot väggarna.

John Rasimus redovisar ofta hela processen i sin konst och utställningar, där du finner allt från utkast på papper till färdigt måleri och skulptur och film. Trycken/målningarna varierar allt ifrån 3x3 meter till ”affischstorlek”.

John Rasimus animerar även filmer och använder traditionella urklippsfigurer likt skuggfigurer eller lera.

Konstnär: John Rasimus
Titel:
Allt är inte kattguld som glimmar
Tid:
24 september – 19 oktober 2021
Vernissage:
Fredag den 24 september kl.12:00
Plats:
Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D
Öppettider
: måndag-torsdag 10-16 fredag 10-14

Om Galleri Alva
Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.

Mer om Alva kultur

För mer information
Peter Lundström

Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Presskontakt
Cecilia Lindell

Strateg, Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se
Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige