Gå direkt till innehåll
Kulturbox ska främja hälsan

Pressmeddelande -

Kulturbox ska främja hälsan

Med en kulturhälsobox, utskickade till länets alla hälsocentraler och sjukstugor, vill landstingets primärvård lyfta kulturen i hälso- och sjukvården. På måndag 10 februari klockan 10 hålls ett seminarium i landstingshuset i Umeå om kulturhälsoboxen.

Tidigare forskning visar att kultur kan ha en positiv inverkan på hälsa i allmänhet och stress och utmattningssymptom i synnerhet. I Västerbottens läns landsting pågick för några år sedan en forskningsstudie ”Kultur på recept – med mina händer”, med intressanta resultat.

Nya svenska forskarrön visar att utmattade kvinnor mår bättre, tänker bättre och får bättre kontakt med sina känslor efter kulturaktiviteter. Resultaten visar att kultur kan spela stor roll för att minska utmattning.

Tillsammans med Karolinska institutet, Uppsala universitet, Umeå universitet, postkodlotteriet och 1,6 miljonerklubben deltar landstingets primärvård i ett projekt som ser på kultur ur ett medicinskt, psykologiskt, sociologiskt, samhällsekonomiskt och humanistiskt perspektiv.

En kulturhälsobox, med populärvetenskapliga böcker om bland annat musik, dans, film och stillhet, finns nu på länets alla hälsocentraler och sjukstugor. På ett lättillgängligt sätt vill projektet sprida kunskap om hur kultur kan användas inom både hälso- och sjukvården och egenvården.

– Vi vill ge tips på vad både personal och patienter kan göra för att öka hälsan, säger Håkan Larsson, chef för landstingets primärvård.

Vid seminariet, som pågår en timme, deltar bland andra projektledaren Eva Bojner Horwitz, några av författarna, skådespelerskan Lil Terselius samt primärvårdschef Håkan Larsson.

För mer information:
Primärvårdschef Håkan Larsson, 072-545 70 71.

Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige