Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Läget i Västerbotten efter två månaders konflikt

Operationer ställs in, besök flyttas fram och tillgängligheten har försämrats. Det är konsekvenser som syns i Region Västerbotten efter två månader med konfliktåtgärder från Vårdförbundet.

Vårdförbundets konflikt har nu pågått i två månader och strejken i tre veckor. Under konflikten har ett flertal varsel dragits tillbaka efter förhandlingar om samhällsfarlighet, men 247 av Region Västerbottens medarbetare är fortfarande uttagna i strejk. De kvarvarande varslen påverkar verksamheter på Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå sjukhus samt nio av länets hälsocentraler. Övertids- och mertidsblockaden påverkar i princip all vårdverksamhet.

Nu går Region Västerbotten dessutom in en sommarperiod, som även i vanliga fall innebär en ansträngning för vården.

Operationer ställs in och tillgängligheten försämras

Efter två månaders konflikt kan Region Västerbotten nu se en skillnad på bland annat antal genomförda operationer och försämrad tillgänglighet till bland annat länets hälsocentraler och 1177 på telefon.

Under veckorna 18 till 25 har det i år genomförts omkring 350 färre operationer än under samma period förra året. Telefontillgängligheten till hälsocentralerna är också sämre än vid samma tid förra året och väntetiderna till 1177 på telefon är längre. Det är också fler besök på akutmottagningarna, framför allt i Umeå.

– Vi behöver göra ytterligare analyser innan vi med säkerhet kan säga vad de här siffrorna beror på, men det vi kan se är att det är en skillnad jämfört med samma period föregående år. Och när tillgängligheten på hälsocentralerna är sämre så ser vi att fler söker vård genom andra vägar, till exempel till akutmottagningen, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Ögonmottagningarna i Skellefteå och Umeå är två av de enheter som fortfarande är uttagna i strejk. Där bedömer verksamheten att till och med förra veckan hade 97 operationer inte kunnat genomföras på grund av övertidsblockaden, 76 på grund av strejken, samt att 519 mottagningsbesök på grund av strejken inte kunnat genomföras som planerat.

På den länsövergripande verksamheten Rörelseorganens centrum har flera enheter varit uttagna i strejk. Där är det omkring 220 operationer som inte har kunnat utföras sedan konfliktens början.

– Vi gör vårt yttersta för att minimera konsekvenserna för våra patienter, men ju längre konflikten pågår ökar riskerna med att vi tvingas skjuta upp vissa typer av vård. Det leder till köer som kommer att ta en lång tid att jobba sig igenom, säger Elisabeth Karlsson.

Under torsdagen genomfördes samtal mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet för att diskutera konfliktens påverkan. Samtalen fortsätter under nästa vecka.

Även om situationen i vården är ansträngd, uppmanar regionen invånare att söka vård som vanligt och att fortsätta komma på sina planerade besök. Patienter kontaktas om ett besök ställs in, flyttas fram eller flyttas till en annan plats.

Mer information
Elisabeth Karlsson 
Hälso- och sjukvårdsdirektör 
Region Västerbotten 
070-570 27 07 

Gauti Jóhannesson
Verksamhetschef Ögonklinik Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 68 61

Lisbeth Brax-Olofsson
Verksamhetschef Rörelseorganens centrum
Region Västerbotten
076-126 37 18

Presskontakt 
Petra Olgarsson 
Kommunikationsstaben 
Region Västerbotten 
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige