Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Landstinget har utsett årets kulturstipendiater

Landstingets nämnd för regional utveckling har utsett årets kulturstipendiater. Det är totalt fem personer verksamma som konstnärer, filmare, musiker och konsthantverkare i länet som får vara med och dela på totalt 225 000 kronor. Dessutom har landstinget utsett två hederstipendiater.

Årets kulturstipendiater är:

Bildkonstnär Mikael Åberg, Umeå (som får 50 000 kronor)
Musiker David Sandström, Ånäset (50 000 kronor)
Bildkonstnär Erik Östensson, Umeå (50 000 kronor)
Filmare Adam Wünnman Zetterqvist, Umeå (40 000 kronor)
Konsthantverkare Åsa Rehnström, Skellefteå (35 000 kronor)

Nämnden för regional utveckling har också utsett två hedersstipendiater. Dessa två, pianisten Birgit Lindberg, Umeå och författaren Per Olov Enquist, Stockholm, får var sin minnesgåva.

Här följer en sammanfattning av vad personerna ska göra med landstingets kulturstipendier:

Bildkonststipendiet

Årets bildkonststipendium på 50 000 kronor går till bildkonstnär Mikael Åberg, Umeå.

Mikael Åberg gick ut Konsthögskolan i Umeå med inriktning på skulptur 1998. Han har bland annat ställt ut i ljusgården på Umeå stadsbibliotek samt på konsthallar i Sandviken, Örnsköldsvik och Kulturens hus i Luleå. Han har arbetat som konstnärlig konsult med planeringen av skateparken vid Hamnmagasinet i Umeå. Med upptäckarglädje utforskar Mikael sin omgivning och gestaltar vardagliga ting i skulptur eller foto på ett humoristiskt och överraskande sätt. Mikael ska använda stipendiet till att utveckla arbetet med att gestalta och visualisera intryck genom att fotografera, göra video, teckningar, skulpturer och installationer.

Mikael Åberg nås på telefon 070-648 67 26.

Kulturstipendier:

Årets fyra kulturstipendier delas av:

Musiker David Sandström, Ånäset, får 50 000 kronor.

David Sandström är musiker, kompositör och producent. Han skapar alternativ musik som ger mångfald samt producerar och samarbetar även med andra artister. David ska använda stipendiet för att arbeta med ett konceptuellt verk som kretsar kring begreppen innanför/utanför. Han vill experimentera med dessa begrepp via sång, ljud och text och på så sätt grensla positionerna innanför/utanför.

David Sandström nås på telefon 070-319 93 39.

Bildkonstnär Erik Östensson, Umeå, får 50 000 kronor.

Erik Östensson gick ut International Center of Photography i New York 2001 och har sedan dess arbetat fortlöpande med sin konst. Förutom att göra bilder och video har han arbetat med utställningar och haft visningar på bland annat Galleri Verkligheten och Galleri Alva i Umeå samt Skellefteå konsthall. Långsamheten och den avstannande rörelsen är motiv och innehåll i Erik Östenssons bilder som får oss att meditera över livet och evigheten. Erik ska använda stipendiet för att sätta samman ett stort bildmaterial till ett färdigt arbete som ska presenteras i en bok samt förbereda bilderna för tryck.

Erik Östensson når på telefon 076-818 00 14.

Filmare Adam Wünnman Zetterqvist, Umeå, får 40 000 kronor.

Adam Wünnman Zetterqvist har bland annat en journalistutbildning från Strömbäcks folkhögskola. Adam har visat prov på initiativförmåga och starkt engagemang i samband med arbetet med pilotdokumentärfilmen där han följer projektledarna för Reggae Rock and Rights Tour som förenar mänskliga rättigheter, musik, film och ungdomars samhällsengagemang på ett sätt som inspirerar ungdomar i Barentsområdet. Adam ska använda stipendiet till att slutföra pilotdokumentären som kommer att ligga till grund för en dokumentärserie under 2011.

Adam Wünnman Zetterqvist nås på telefon 073-943 39 09.

Konsthantverkare Åsa Rehnström, Skellefteå, får 35 000 kronor.

Åsa Rehnström har en fyraårig utbildning inom silversmide vid Leksands folkhögskola. Hon upprätthåller en gammal och internationellt känd hantverkstradition och driver silversmedjan RÅ i Skellefteå sedan 2007. Silvrets möjligheter och begränsningar utforskas av Åsa, som med personlig och formsäker stil tillverkar smycken och andra objekt. Hon ska använda stipendiet till att utveckla formspråk och teknik för att kunna arbeta med silver i större format och på ett mer konstnärligt och skulpturalt sätt.

Åsa Rehnström nås på telefon 070-558 85 81.

Hederstipendier:

Årets två hedersstipendier har nämnden för regional utveckling beslutat att tilldela pianisten Birgit Lindberg, Umeå och författaren Per Olov Enquist, Stockholm.

Här följer nämndens motivering till valet av hederstipendiater:

Per Olov Enquist, Stockholm, som är författare, kritiker, dramatiker och regissör, är en av de mest kända och erkända kulturpersonligheterna från Västerbotten. Hösten 2008 gav Per Olov Enquist ut "Ett annat liv", en memoarbok som förenar en självbiografisk skröna med ett stycke självupplevd litteraturhistoria.

Det är en bok, som sträcker sig från Hjoggböle i Västerbotten till Broadway i New York City och som belönades med Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok.

Per Olov Enquist nås på telefon 08-541 313 85.  

Birgit Lindberg, Umeå, är en välkänd jazzprofil från Umeå och Västerbotten. Birgit Lindberg var en sensationellt ung huspianist på Nalen, kapellmästare på Chinateatern och hade spelat med alla som räknades innan hon flyttade till Västerbotten och bosatte sig i Lycksele.

I Lycksele arbetade hon i många år som mycket uppskattad musiklärare. Så småningom flyttade Birgit Lindberg till Umeå och är sedan många år en av motorerna i Umeås musikliv. Hon har bland annat vunnit AT Jazzen två gånger och blivit utsedd till Årets Västerbottning.

Birgit Lindberg når på telefon 090-12 31 27.

Hedersstipendierna består av en minnesgåva.

Samtliga stipendier kommer att delas ut i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde i Umeå den 23-24 november.

Mer information om landstingets kulturstipendier lämnas av kultursekreterare Bella Lawson, telefon 090-785 72 73 eller 070-676 72 73.

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige