Gå direkt till innehåll
"Man kan väl inte bara ge upp" av Linnéa Therese Dimitriou. Ny utställning: Utom sig öppnar på Galleri Alva 22/9.
"Man kan väl inte bara ge upp" av Linnéa Therese Dimitriou. Ny utställning: Utom sig öppnar på Galleri Alva 22/9.

Pressmeddelande -

Linnéa Therese Dimitriou ställer ut på Galleri Alva

Linnéa Therese Dimitriou är utbildad vid Glasgow School of Art och baserad i Härnösand. Dimitriou arbetar med måleri, skulptur och hybrider däremellan. I utställningen på Galleri Alva kommer hon att visa nya verk, merparten från 2023.

“I den här utställningen visas verk som kommit ur en experimenterande och utforskande period, där jag sökt konkretisera en form som uttrycker något om jaget i relation till det som ligger utanför.

Att vara ’utom sig’ beskriver ett högst känsloladdat tillstånd (sorg, ilska, glädje eller upprymdhet) där känslan på något sätt inte längre ryms i kroppen eller jaget. Både uttrycket i sig och det psykologiska grepp som ligger bakom intresserar mig. Att i varierande grad stanna vid eller lämna sitt ‘centrum’ är nödvändigt- att släppa sargen från alla håll, att gå helt upp i nåt, att disassociera. Och att ta en annans perspektiv, att uppleva genuin empati, att lämna sitt eget perspektiv och försöka se sig själv (och sitt arbete) utifrån.

Den här utställningen ingår i en större process där jag går i dialog med outsiderkonstnären Aloïse Corbaz (Schweiz 1886–1964). Corbaz var schizofren och kategoriserade sin bildvärld som kalkerade reflektioner från en sol som lyser på ett färgglatt universum. I hennes konceptualisering och beskrivning av sin praktik är den inre världen absolut, det är de inre karaktärerna som är drivande och Aloïse teckningar är av ett dokumenterande slag – den del av Aloïse som är konstnär på mentalsjukhuset är en sorts automat som bara registrerar.

Att galenskap och kreativitet sägs hänga ihop kanske har med en nödvändig splittring att göra, en splittring som är fruktbar för att hitta nya vinklar men som också ibland känns farligt nära vansinne. I min praktik blir spänningsfälten mellan yta/form och verklighet/fantasi användbara spelytor för att begripa något om detta.”

/Linnéa Therese Dimitriou

Konstnär: Linnéa Therese Dimitriou

Titel: Utom sig

Tid: 22 september – 17 oktober

Vernissage: Fredag 22 september kl. 12.00

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Öppettider: måndag - torsdag 10-16, fredag 10-14

Kontakt:

Linnéa Therese Dimitriou

linneatherese@me.com

073-644 98 17

www.linneatherese.com

instagram.com/linneatheresedimitriou

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige