Gå direkt till innehåll
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå och Rickard Carstedt, regionråd (S) Region Västerbotten
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå och Rickard Carstedt, regionråd (S) Region Västerbotten

Pressmeddelande -

Närmare 600 digitala deltagare i Industridagens final

Den 24 januari var det final för Industridagen 2021/2022, arrangerat av Industrirådet i samarbete med region Västerbotten och Boliden. Det blev en livesänd eftermiddag från Grand Hôtel i Stockholm med en stark närvaro av region Västerbotten. Temat var Sverige som innovationsstormakt.

Mötet var finalen på de fyra träffar som tidigare genomförts under 2021, som en följetong av diskussioner med representanter från näringsliv, offentlig sektor och akademi. Allt med ambitionen att söka en mångfald av svar på industrins- och samhällets gemensamma utmaningar för 2020-talet och därifrån dra slutsatser att lämna över till politiken.

Den gröna energi-industrin
Under första programpunkten talade Rickard Carstedt, regionråd (S) Region Västerbotten, bland annat om Sveriges möjligheter att ta positionen som en global innovationsstormakt genom att vi använder våra kunskaper och resurser.

– I Västerbotten har vi historiskt sett varit duktiga på att tillvarata våra förutsättningar; naturresurser, kunskap, erfarenhet och människors drivkraft till förnyelse. I det första steget utvecklade vi skogsindustrin. I det andra steget utvecklade vi gruvindustrin och nu är vi i början på det tredje steget, som är att utveckla den gröna energi-industrin, säger Rickard Carstedt.

Rickard Carstedt ställde även frågor till Linn Andersson, Boliden Rönnskär, Peter Carlsson, Northvolt och Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå.

Den politiska ambitionen
Från politiken fanns både Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på plats och delgav sina idéer om vilken politik som kan ta Sverige mot positionen som innovationsstormakt, och om sin syn på svensk industri i framkant som både vill och kan leda den globala omställningen.

Workshop-final
Dagen innehöll flera samtal, både från studion och via länk, mellan tongivande aktörer från hela samhället samt en workshop i mötesverktyget Zoom där de närmare 600 deltagarna kunde delas in i breakout-rooms för att diskutera olika frågor.

Industrins jämställdhetspris 2021
Under mötet delade arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark ut Industrins jämställdhetspris 2021. Vinnare blev ABB Sverige, enhet Motor starting and Safety som under flera år, bland annat, arbetat systematiskt för att öka andelen kvinnor i verksamheten, med ett riktat fokus att öka andelen kvinnor i ledande positioner.


För mer information

Rickard Carstedt
Regionråd, Region Västerbotten
070-242 10 94 
richard.carstedt@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070- 254 57 37 
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige