Gå direkt till innehåll
Nu arbetar 100 företag för en hållbar besöksnäring

Pressmeddelande -

Nu arbetar 100 företag för en hållbar besöksnäring

Idag tippade räknaren över till 100 besöksnäringsföretag i Västerbotten som jobbar för att bli mer hållbara.
– Det känns otroligt roligt att vi nått den här milstolpen, säger Sirpa Kärki, strateg för hållbar turism på Region Västerbotten.

I Västerbotten har man skapat en egen metod utifrån Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier för att jobba med hållbar besöksnäring. Metoden heter Västerbotten Experience (VX) och är regionens samlade initiativ för att jobba med hållbar besöksnäring i praktiken. Företag, destinationsorganisationer och kommuner arbetar med metoden. Sirpa Kärki på Region Västerbotten Turism har samordnat VX-insatserna för företag de senaste åren.

– Vi är glada att konstatera att vi idag uppnått 100 företag som jobbar utifrån GSTC-kriterier för en hållbar besöksnäring, säger Sirpa Kärki.

Varför vill så många ansluta sig till VX?

– Vi har sett att allt fler företag insett värdet med att metodiskt jobba med att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Dessutom har kraven ökat på dokumenterat hållbarhetsarbete både från myndigheter och researrangörer. De senaste åren har även större företag som t ex Wasaline och Elitekedjan anslutit sig vilket bidrar till att fler blivit intresserade, säger Sirpa.

Internationellt uppmärksammat koncept

Besöksnäringen är en av världens största näringar och fram till pandemin växte den ständigt i både ekonomi och sysselsättning. Inom branschen är Västerbotten Experience känt på många håll. Visit Sweden och GSTC har uppmärksammat metoden vid flera tillfällen och även Tokyo Tourism Agency har varit intresserade av att lära sig mer.

– Det är jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas. Det ger oss ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll, säger Annika Sandström, regionturismchef.

Jeppe Klockaresson, rådgivare på GSTC och Fair Travel, säger så här om metoden:

– Västerbotten Experience är ett utmärkt exempel på hur man kan omsätta GSTC:s globala kriterier till praktisk verksamhet. Den grundar sig i en och samma standard och blir därmed jämförbar oavsett inriktning på företag.

Ett långsiktigt arbete sedan 2015

Att jobba med hållbar besöksnäring har varit Region Västerbotten Turisms huvudspår sedan 2015. Först bedrevs det i projektform men blev en del av den ordinarie verksamheten 2021.

– Många aktörer inom besöksnäringen ville börja jobba med hållbarhet men man visste inte riktigt hur. RVT erbjöd en möjlighet med GSTCs kriterier som bas och så småningom blev det den lägereld vi alla kunde samlas kring, säger Annika Sandström.

– Vi kände att den grund som GSTC hade var heltäckande, men vi ville även lägga till den Västerbottniska touchen och på så vis skapades Västerbotten Experience, säger Annika Sandström, regionturismchef i Västerbotten.


Fakta

Vad är Västerbotten Experience?

Region Västerbotten Turism (RVT) har i uppdrag att arbeta för en hållbar utveckling inom besöksnäringen i länet. RVT har utvecklat en unik arbetsmetod som utgår från Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier för hållbar turism. GSTC är ett globalt råd som initierats av FN för att utveckla och förvalta globala standarder för hållbar turism. Kriterierna ska bidra till positiv utveckling och minimera negativ påverkan såväl för lokalsamhällets ekonomi, kulturarv och miljö.

Läs mer:

Källa: PowerPoint-presentation (regionvasterbotten.se)

Mer information
Annika Sandström
Regionturismchef
Region Västerbotten
070-550 16 08
annika.sandstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Sofia Johansson
Kommunikatör, Regional Turism
Region Västerbotten
076-146 57 36
sofia.a.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige