Gå direkt till innehåll
Personalen på hälsocentralen i Burträsk efter arbetsplatsträffen.
Personalen på hälsocentralen i Burträsk efter arbetsplatsträffen.

Pressmeddelande -

Nu har primärvårdsresan startat i Skellefteå och Norsjö

Nu har samtliga tolv hälsocentraler i Skellefteå och Norsjö dragit i gång en långsiktig utvecklingsresa tillsammans. Medarbetarna har fått lyfta sina egna tankar och idéer kring riktningen för primärvårdens framtid.
– Viljan finns här och även hos mig, säger Sandra Forsberg, sjuksköterska på Burträsk hälsocentral.


Primärvården i Skellefteå och Norsjö har haft ett ansträngt läge under en längre tid och står inför en hel del spännande men också svåra utmaningar. Det handlar bland annat om utmaningar med kompetensförsörjning och lokaler.

– Primärvården klarar mycket av sitt uppdrag men inte att göra det på ett hållbart sätt, sa Camilla Andersson, områdeschef närsjukvård i Skellefteå i en film som skickats ut till alla anställda som berörs.

Träffar på alla tolv hälsocentraler

Under våren har en långsiktig satsning på primärvården i Skellefteå och Norsjö startat. Processen är döpt till ”Livskraft Tillsammans – En hållbar primärvård i Skellefteå och Norsjö” och har inletts med en arbetsplatsträff på alla tolv hälsocentraler. Sista hälsocentralen att på allvar komma in i processen var Burträsk hälsocentral.

Ejja Häman Aktell, regionens nya strateg och ledare för processen, bjöd in medarbetarna till en arbetsplatsträff där var och en fick lyfta sina tankar på förbättringar.

– Det är bra att de har sett problemen och tar tag i det. Det är sagt att alla patienter ska ha en fast läkarkontakt, men det går inte idag, säger Helena Nilsson, ST-läkare på Burträsk hälsocentral.

Vägen framåt

Nästa steg är att arbetsgrupper med personal från alla hälsocentraler jobbar vidare tillsammans med att utstaka vägen framåt för primärvården.

Det har varit en stor omsättning av chefer inom primärvården den senaste tiden. En av de nyligt tillsatta är Jenni Fryxell som är verksamhetschef för hälsocentralerna i område Syd.

– Jag tror verkligen på det här. Jag tycker det är roligt att det inte bara är vi i ledningen som jobbar med det här utan vi har verkligen med oss våra medarbetare och använder de idéer och den kraft som finns hos dem som jobbar i verksamheterna.

Det är ett långsiktigt arbete där planeringen inledningsvis är satt för de kommande tre åren. Målet med processen är bland annat att verksamheten ska klara patientsäkerheten och hålla god kvalité, bidra till ökad arbetsglädje och att ledning och personal ska orka över tid. Sissel Wold är enhetschef i Burträsk och har nyligen varit tjänstledig för ett annat jobb.

– Det behövs en förändring, och det här är en av anledningarna till att jag kom tillbaka.

Mer information

Ejja Häman Aktell
Strateg/Processledare
Region Västerbotten
070-602 42 12

Presskontakt

Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
076-100 34 07

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige