Gå direkt till innehåll
Genrebild. Foto: Mostphotos
Genrebild. Foto: Mostphotos

Pressmeddelande -

Nu kan fler än 200 mottagningar i länet kontaktas via 1177.se

Under 2022 pågick ett projekt i Region Västerbotten med målet att införa ett basutbud av e-tjänster på alla mottagningar i länet. Projektet har varit framgångsrikt och fler än 200 mottagningar erbjuder nu basutbudet av e-tjänster på 1177.se. Många erbjuder även fler tjänster utöver basutbudet.

Genom att logga in med e-legitimation kan invånare kontakta vården på ett säkert sätt. De kan till exempel boka, omboka och avboka en tid, skicka in en förfrågan om att förnya ett recept och läsa sin journal.

Ökad tillgänglighet

I slutet av 2021 beslutade regionen att ett gemensamt basutbud av e-tjänster på 1177.se skulle införas inom primärvård, sjukhusvård och tandvård i Västerbottens län.

Invånaren ska också få svar på sitt ärende inom tre vardagar. Det behöver inte innebära att ärendet ska vara avslutat, utan svaret ska motsvara det som patienten fått om hen ringt mottagningen.

– Vi vet att det här är efterlängtat bland våra invånare i Västerbotten. Att införa ett basutbud av e-tjänster är ett sätt att öka tillgängligheten till vården. Invånarna kan starta sitt ärende när det passar dem och utbudet är jämlikt i hela länet. Dessutom kan de känna igen sig när de ska kontakta olika mottagningar, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör i Region Västerbotten.

Bolidens hälsocentral har haft e-tjänster i flera år och ser positivt på att ha ett gemensamt basutbud av e-tjänster i regionen.

– Vi vill att det ska vara enkelt för våra patienter att kontakta oss och vi ser att det finns ett behov av att få använda olika kontaktvägar. Vissa är mer bekväma med att använda digitala tjänster i stället för att ringa, medan andra inte har möjlighet att ringa eller bli uppringd under dagtid, säger Emma Sjöström, avdelningschef på Bolidens hälsocentral.

Vilka tjänster ska mottagningarna erbjuda?

Det är olika vilka tjänster som mottagningarna erbjuder.

Alla sjukstugor och hälsocentraler i länet ska erbjuda följande e-tjänster

 • Beställ tid
 • Av- eller omboka tid
 • Förnya recept
 • Förnya hjälpmedel
 • Förläng sjukskrivning
 • Beställ journalkopia
 • Kontakta mig

Inom sjukhusvård och tandvård ska mottagningarna erbjuda följande e-tjänster:

 • Av- eller omboka tid
 • Beställ journalkopia
 • Kontakta mig

De mottagningar inom sjukhusvård och tandvård som förnyar recept och hjälpmedel samt förlänger sjukskrivningar ska också erbjuda de här tjänsterna:

 • Förnya recept
 • Förnya hjälpmedel
 • Förläng sjukskrivning

Hitta en mottagning

För att se vilka tjänster olika mottagningar erbjuder kan invånare logga in på webbplatsen 1177.se och söka upp den under rubriken Mottagningar. På Hitta vård på 1177.se kan man se vilka tjänster en mottagning erbjuder utan att logga in.

Läs mer om e-tjänsterna på 1177.se

För mer information

Pernilla Koskela
Objektledare verksamhet för objektet invånartjänster
072-200 00 97

Presskontakt

Victoria Rolandsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-086 50 57

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige